
Astazi, 14 noiembrie, a inceput postul Craciunului, care va dura pana in ziua de 25 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aminteste de postul lui Moise atunci cand a urcat pe Muntele Sinai, asteptand sa primeasca de la Dumnezeu Decalogul scris pe lespezi de piatra.
Nu toti crestinii reusesc sa tina tot postul, fiecare dupa posibilitatile sale, in functie de stilul de viata si de starea de sanatate. In manastiri, postul este mai aspru: se tine post negru, fara mancare, luni, miercuri si vineri, pana la ora 21:00, cand se mananca hrana uscata sau legume fierte, fara untdelemn. Marti si joi se mananca legume fierte, cu untdelemn si se bea vin, iar sambata si duminica se mananca si peste (in afara perioadei 20-25 decembrie). Daca luni, marti sau joi se sarbatoreste un sfant important, se da dezlegare la peste, iar miercuri si vineri, la vin si untdelemn (acestea se consuma numai o data pe zi).
Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, untdelemn si vin, de sarbatori mari si in toate zilele de sambata si duminica.
Prima zi de dezlegare la peste din postul Craciunului este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, urmata de 30 noiembrie – Sfantului Andrei, 6 decembrie – Sfantul Ierarh Nicolae, 13 decembrie – Sfantul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi in care se da dezlegare la peste este 18 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.
In ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, preotul viziteaza casele credinciosilor pentru a aduce vestea cea buna a Nasterii Mantuitorului.
Postul a aparut pentru prima data la Adam si Eva. Dumnezeu ii indeamna la post atunci cand le spune sa nu manance din pomul cunoasterii. Astfel, postul nu se refera doar la o infranare a nevoilor trupesti ci, mai mult decat atat, la ascultare, la infranarea egoului.
In Biblie exista multe exemple de post: Mantuitorul a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei. El ne spune ca diavolul nu poate fi izgonit decat cu post si rugaciune. De asemenea, posteau si Sfintii Apostoli; ei au randuit postul pentru crestini. Moise si Ilie Proorocul de asemenea au postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti.
Postul poate fi de mai multe feluri:
- post negru, cand nu se mananca nimic o zi intreaga;
- post aspru sau uscat, cand se mananca numai spre seara mancaruri uscate (paine si apa, fructe uscate, seminte etc);
- post obisnuit, cand se mananca normal, insa numai mancaruri de post (fara carne si peste, lactate, oua, alcool);
- post usor (dezlegare), cand se da dezlegare la vin, peste, icre si untdelemn.
In postul Craciunului, exista o serie de superstitii si obiceiuri care se tin mai mult la sate.
Conform unui vechi obicei, de Lasatul Secului trebuie stranse toate oasele si resturile de mancare intr-o fata de masa, iar a doua zi trebuie aruncate afara spre rasarit, spunand urmatoarele cuvinte: “Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Astfel, se crede ca pasarile nu vor strica ogoarele.
In postul Craciunului, fetele nemaritate trebuie sa adune cate o surcina in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare. Crupele fierte se vor pune pe masa pentru ca seara, venind umbra ursitorului lor, sa aiba ce manca.
Se obisnuieste ca, la intrarea in postul Craciunului, dupa Lasatul Secului, toate oalele sa fie puse cu gura in jos , pentru ca locuitorii casei respective sa fie feriti de orice paguba sau boala.
Se crede ca, daca in postul Craciunului e vreme blanda, primavara vor fi multe ploi.
Pentru credinciosi, postul este un prilej de bucurie, o mica nevointa facuta cu scopul de a fi mai aproape de Dumnezeu si a primi Sfanta Impartasanie. Postul nu se refera doar la privarea de alimente, ci si la a tacea mai mult, a nu-i judeca pe ceilalti si a incerca sa fim mai buni. Este un prilej de reculegere si de interiorizare, de introspectie si de vindecare a sufletului.
Sursa foto: https://www.pathwaystogod.org/resources/biblical-models-prayer