9 Martie, Mosii de Martisor, Sfintii 40 de mucenici din Sevastia
In aceasta zi sunt pomeniti si cei 40 de sfinti, Mucenici din Sevastia, care au fost pedepsiti pentru credinta lor in Isus Christos, in vremea imparatului necredincios Lichinie al Armeniei.
In calendarul popular gastronomic, aceasta este o sarbatoare insemnata, in cinstea careia se fac anumite mancaruri specific. In aceasta zi, se prepara colacei sub forma de pasari, albine, oameni, pentru a marca venirea primaverii si pentru a aduce ofrande mortilor. In unele zone se fac colacei din aluat de cozonac, impletiti in forma cifrei 8 sau a infinitului, care se numesc “sfintisori” care se duc la biserica, se sfintesc si apoi se impart pentru pomenirea celor dusi. Sunt zone in care, pe langa acesti colacei se face o fiertura din apa, scortisoara, zahar, nuca macinata si bucati din aluat impletit in forma cifrei 8, numite “mucenici” sau “macinici”. In alte zone, pe langa aceste mancaruri ritualice, se face o turta mai mare , numita “uitata” care se imparte in amintirea tuturor mortilor care au fost uitati la pomenile obisnuite.”Uitata” are forma corpului omenesc, cu gura, urechi, nas, dar fara ochi.
In aceasta zi, podgorenii beau cate 40 de pahare de vin sau se dau de pomana, ca sa aiba sanatate si recolta buna. Stuparii mananca turtite unse cu miere, pentru ca stupii sa fie aparati de boli.
Tot astazi, se fac focuri in gradini pentru ca sufletele mortilor sa vina sa se incalzeasca.
Sursa foto:http://comunitatea-spirituala.ro