rulada anului 1914

 

Rulada anului 1914 este o reteta simpla, rapida, fina si cu gust autentic. Pentru aceasta rulada, s-a folosit marmelada de caise, dar, cu siguranta este delicioasa si cu marmelada de fragi / capsuni asa cum indica ca alternativa si reteta originala.

Textul original al retetei: „7 galbinusuri trebue frecate ca spuma cu 18 deca de zahar pisat, apoi bate spuma dela 7 oua, se mesteca cu cele din blid si pe urma se cerne 15 deca de faina in ea. Se toarna in tipsia unsa si infainata si se coace de jumatate. Se rastoarna apoi pe o scandura presarata cu faina, se unge asa calda cu marmelada de fragi ori de caise, se suceste de-a latul ca un sul si se pune ear pe tava in frigatoare ca sa se mai coaca. Daca-i racita rulada, se taie felii frumoase si se presara cu zahar marunt.”

Ingredienete pentru rulada anului 1914

• 7 oua;
• 180 g zahar pudra;
• 150 g faina;
• putin ulei pentru uns tava;
• putina faina pentru tapetat tava si pentru blat;
• putina sare;
• marmelada de caise sau de fragi/capsuni;
• putin zahar pudra pentru decorare.

Mod de preparare rulada anului 1914

Cu ajutorul unui mixer, mixati cele 7 galbenusuri de ou cu zaharul pudra, pana cand compozitia devine o crema compacta si foarte fina. Bateti spuma albusurile de ou se (la inceput adaugati si putina sare si putina zeama de lamaie, astfel incat sa obtineti o spuma ferma). Adaugati albusurile batute spuma in compozitia de galbenusuri. Amestecati usor cu o lingura pana incorporati bine toata spuma de albus.Apoi, incorporati si faina (pusa putin cate putin, in ploaie, astfel incat sa nu se formeze cocoloase).
Ungeti cu ulei o tava (de cuptor) si tapetati-o cu faina. Turnati compozitia in tava. Cand compozitia este pe jumatate coapta (s-a inchegat bine), scoateti tava din cuptor, dezlipiti usor cu un cutit marginile prinse de tava si rasturnati cu mare grija pe o suprafata plana presarata cu faina. Ungeti cu un strat bun de marmelada si rasuciti de-a latul, facand un sul.Puneti rulada iar in tava si dati la cuptor, continuand coacerea, pana cand rulada se rumeneste frumos. Cand este gata, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca.
Cand este racira, pudrati cu zahar si taiati felii cam de 1 deget grosime (dupa fiecare felie taiata, cutitul trebuie sters cu un servetel de bucatarie, astfel incat marmelada ramasa pe lama cutitului sa nu murdareasca urmatoarea felie). Aranjati frumos pe platoul de servit, pudrati suplimentar cu zahar si serviti.

Sursa (reteta&foto): http://www.reteteistorice.ro

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit si Pofta buna cu veselie!