personal fragonard

Fragonard, o afacere de familie inca din anul 1926

In ultimele noua decenii, patru generatii ale aceleiasi familii s-au succedat la conducerea companiei. In timp ce, in cursul secolului trecut, lumea parfumeriilor a suferit mai multe schimbari legate de avantul chimiei moderne, de explozia consumului si a marcilor, durabilitatea casei Fragonard si succesul sau exceptional ilustreaza exceptia triumfului unei parfumerii traditionale de calitate, cu o clientela rafinata in cautarea autenticitatii.Secretul succesului Casei Fragonard se rezuma la pasiunea unei familii pentru meserie, regiune si un anume stil de viata…

Zona Grasse si Parfumul
Grasse este unul dintre acele locuri pe care il asociezi imediat cu amintiri superbe daca ai avut ocazia sa petreci acolo  un sejur sau chiar doar cateva ore. Statiune de vacanta sau capitala parfumului, Grasse ramane un oras istoric si modern, in acelasi timp.
De la Tabacarii la campurile nesfarsite de trandafiri de mai
grasse
Situarea geografica exceptionala a zonei Grasse (in sudul Frantei, langa de Coasta de Azur) ii confera un climat placut si favorabil cultivarii numeroaselor specii de plante florale si aromatice. Beneficiind de soarele cald al sudului Frantei, de blandetea Marii Mediterane, de prospetimea nocturna, zona a cunoscut o dezvoltare semnificativa, inca din Evul Mediu. In secolul al XV-lea, s-a dezvoltat industria tabacariei, care i-a conferit zonei un renume mondial. Pielea de Grasse era celebra pentru calitatea ei  si pentru culoarea verzuie obtinuta din macerarea mirtului. Proximitatea cu peninsula italiana unde aceasta industrie domina economia, cat si dinamismul regional dat de facultatea de farmacie de la Montpellier stau la baza avantului acestei activitati si a prosperitatii zonei.
Pe de alta parte, climatul foarte bland al regiunii permite cultivarea cu succes a iasomiei pe campii intinse inca din anul 1560. Productia de trandafir de mai, de tuberoza sau de levantica vor completa peisajul.
Cererea crescanda de produse parfumate sta la baza dezvoltarii productiei de materii prime pentru parfumerii in zona Grasse.
Din secolul al XVI-lea, cand Provence a fost anexata Coroanei franceze, acest lucru a ajutat productia locala de produse din piele sa castige favoruri la curtea regala. Grasse, oras al tabacariilor si zona a materiilor prime pentru parfum, se lanseaza in fabricarea produselor din piele parfumate. In 1614, Ludovic al XIII-lea creeaza Corporatia Maistrilor Confectioneri de Manusi, care, din 1724 capata un statut aparte in zona Grasse. Cu timpul insa, producerea parfumului devine activitatea exclusiva a fabricilor din Grasse.
Secolul al XIX-lea marcheaza aparitia unei activitati industriale care inglobeaza treptat mestesugurile locale. Marile fabrici familiale se dezvolta in aceasta perioada, dintre care cateva prospera inca si in zilele noastre. In afara de fabricarea produselor finite de parfumerie, uzinele din Grasse devin esentiale pentru furnizarea materiilor prime pentru producerea parfumurilor.
Cele doua razboaie mondiale si criza din 1929, precum si dezvoltarea comertului international, vor limita suprematia zonei Grasse, astfel incat capitala parfumului nu reuseste sa devina si capitala industriei produselor parfumate de sinteza,care se va dezvolta mai in Elvetia, in Statele Unite si in Germania.
Astazi, Grasse ramane capitala parfumurilor produse dupa metode traditionale si locul preferat pentru cei indragostiti de parfumurile de calitate.
Casa Fragonard  – o istorie a parfumeriei
casa fragonard
Parfumeria Fragonard a fost fondata la inceputul secolului trecut. Astazi, sub conducerea celor doua mostenitoare ale fondatorului, ofera, prin muzee, magazine si prin noile produse pentru casa, un univers proaspat si contemporan, care aminteste de specificul zonei Provence. Este vorba de o istorie de familie, a parfumului si a femeilor, o istorie care incepe in anul 1926, an in care Eugene Fuchs deschide prima sa parfumerie sub numele de Fragonard, ca omagiu adus unui pictor celebru din zona Grasse.
Intre timp, femeile din familie au intrat si ele in aceasta aventura minunata. Mai intai, Helene, sotia lui Jean-Francois, ancoreaza Fragonard in traditia provensala, constituind o vasta colectie de costume si bijuterii specifice zonei, prezentate astazi in somptuosul hotel particular al lui Clapier-Cabris. Situat in inima zonei Grasse, aceasta cladire ofera, printr-o succesiune de saloane private, o calatorie emotionanta intr-un tinut al elegantei si rafinamentului.