Unul din cele mai populare condimente din lume, mustarul este cunoscut din cele mai vechi timpuri si este folosit atat ca remediu pentru diferite suferinte interne sau externe, ca afrodiziac si ca mirodenie – condiment. Este o prezenta comuna atat in farmacie cat si pe masa omului contemporan.

Mustarul face parte din aceeasi familie cu varza, conopida si broccoli. Primii care au preparat mustarul si l-au folosit drept condiment au fost romanii.

In Evul Mediu, bobitele pretioase de mustar aduse de negustorii arabi din Asia (din zona Indinei si Chinei) in Spania, cuceresc rapid intreaga Europa. Astfel, in cel mai scurt timp, Franta devine capitala mondiala a mustarului, fiind renumita prin sortimentele de Dijon – culoare galbena si foarte iute, Meaux – preparat din boabe aproape intregi sau Orleans – acrisor si mai putin iute. Dar, nici celelalte tari nu se lasa mai prejos. Este remarcat mustarul olandez, englezesc sau german, toate fiind variate ca si gust, aroma si grad de iuteala.

Mustarul folosit in alimentatie este o pasta obtinuta din amestec de faina de boabe pisate cu apa, otet sau vin, la care se adauga zahar, miere sau alte condimente, cum ar fi tarhonul sau hreanul. Acesta se poate asezona cu preparate din carne sau se foloseste la prepararea maionezei.

Boabele de mustar dau o aroma deosebita muraturilor, marinatelor si sosurilor. Preparatele sofisticate pot folosi boabele, praful sau chiar uleiul de mustar. In functie de culoarea boabelor, exista trei tipuri de mustar: alb, brun si negru. Cel mai raspandit este mustarul alb, care creste peste tot in America de Nord si in Europa. Cel mai scump este mustarul negru deoarece forma arbustului si dispozitia capsulelor cu seminte permite doar recoltarea manuala. Boabele ca atare nu au nici miros, nici gust iute. Uleiul eteric ce-i confera mustarului gustul specific si aroma inconfundabila se formeaza atunci cand boabele pisate sunt amestecate cu apa sau cu un alt lichid. Mustarul alb nu este foarte iute si are un gust dulceag, in timp ce mustarul brun este usor amarui si foarte iute. Insa, mustarul negru are toate calitatile: aromat, iute si picant.

Semintele de mustar negru stimuleaza pofta de mancare daca se consuma cu 15 minute inainte de masa.

In medicina populara, cataplasmele sau baile cu mustar se foloseau pentru a usura suferinta provocata de raceli, dureri musculare sau reumatice. Mustarul este bogat in vitamina C, fier si potasiu, stimuleaza activitatea rinichilor, contribuie la eliminarea toxinelor din organism si are actiune antiseptica.Semintele sale contin o cantitate mare de fitonutrienti, acizi grasi Omega-3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre, seleniu, magneziu, vitamina B9.

Beneficiile consumului de mustar 

  • Ajuta la pastrarea siluetei: mustarul are un continut scazut de calorii si colesterol; furnizeaza organismului nutrienti si ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal;
  • Este un remediu foarte bun pentru gripa: se pun cataplasme cu boabe de mustar pentru a scadea febra si decongestioneaza caile respiratorii;
  • Lupta impotriva aparitiei bolii Alzheimer: mustarul galben este cel care lupta impotriva aparitiei bolii Alzheimer;
  • Este benefic pentru bolile de inima, artrita si reumatism: are proprietati antiinflamatorii, iar presiunea arteriala scade. Substantele mustarului ajuta la protejarea inimii si impiedica aparitia anumitor boli sau atacuri legate de sistemul cardiovascular;
  • Lupta impotriva cancerului: Semintele de mustar contin fitonutrienti care impiedica atat formarea celulelor canceroase cat si dezvoltarea cancerului gastrointestinal. Prin consumul semintelor de musar se stimuleaza sucul gastric, secretia biliara si tranzitul intestinal;
  • Lupta impotriva intoxicatiilor: are proprietati antiinflamatoare si antiseptice si, de aceea stimuleaza organismul si sistemul gastrointestinal. De aceea este eficient impotriva intoxicatiilor alimentare;
  • Lupta impotriva constipatiilor cronice: deoarece stimuleaza sistemul gastrointestinal, constipatia este tratata si apoi prevenita. Consumul imbunatateste tranzitul, stimuleaza arderile, iar constipatia si balonarile dispar. Organismul se detoxifiaza mult mai repede cu o hidratare intensa;
  • Mustarul, tratament pentru infrumusetare: este constituit din 28% uleiuri, motiv pentru care se foloseste la crearea mastilor pentru ten sau pentru par. Semintele ajuta in lupta impotriva eczemelor si a acneei;
  • Puteti tine si o dieta cu mustar, un remediu impotriva obezitatii si a bolilor gastrointenstinale. In timpul dietei trebuie sa renuntati la alimentele bogate in zahar si grasimi. Reteta este foarte simpla: se pun 3 lingurite de boabe de mustar crude si zdrobite intr-un pahar cu apa, se amesteca si se consuma inainte de mesele principale. Mustarul ofera o stare de satietate, ajutand la curele de slabire. Are continut scazut de zahar, calorii si colesterol.

 Atentie!

  • Este recomandat sa consumati mustar cu moderatie pentru ca va poate afecta sistemul digestiv!
  • Daca suferiti de colon iritabil, de iritatii urinare sau alte probleme cu stomacul, nu este recomandat sa consumati mustar;
  • Cataplasmele cu boabe de mustar nu se aplica copiilor sub 10 ani sau persoanelor cu pielea sensibila si predispusa la iritatii.

 Daca doriti, puteti sa va preparati pasta de mustar acasa.

 Ingrediente pasta de mustar:

  • 250 ml apa plata;
  • 150 ml suc de lamaie;
  • 250 g boabe de mustar;
  • Miere sau hrean (daca doriti dulce sau iute; gramajul hreanului depinde de cat de iute doriti).

Mod de preparare pasta de mustar:

Amestecati bine toate ingredientele. Daca doriti o pasta dulce de mustar folositi miere, daca doriti o pasta iute de mustar folositi hrean.