Brad de Craciun

Inca din cele mai vechi timpuri, copacii si plantele care erau verzi tot timpul anului au avut o semnificatie aparte, verdele semnificand viata vesnica. Decorarea caselor in timpul sezonului rece, era la fel de populara ca in zilele noastre. De exemplu, paganii au folosit ramuri pentru decorarea caselor in timpul solstitiului de iarna, iar romanii foloseau crengi de brad pentru a-si decora templele la festivalul Saturnalia, sarbatoare inchinata lui Saturn, zeul agriculturii.

In partile de nord ale Europei, preotii vechilor celti isi decorau templele cu brad, iar vikingii credeau ca bradul a fost oferit oamenilor de catre Balder, zeul soarelui.

In piata orasului Riga, capitala Letoniei, exista o placa care este gravata cu „Arborele Primului An Nou din Riga in 1510”, in opt limbi, iar in 1521 in Germania, a fost vazut pentru prima oara un brad de Craciun decorat si plimbat pe strazi de un barbat imbracat ca un episcop, cel mai probabil intruchipandu-l pe Sfantul Nicolae.

Insa cel care a adus pentru prima oara bradul in casa si i-a impodobit crengile cu lumanari, este predicatorul german din secolul al XVI-lea, Martin Luther. Se spune ca intr-o seara, in ajunul Craciunului, a vazut un brad nins care sclipea frumos in lumina lunii. A adus bradul in casa si l-a impodobit cu lumanari.

Brad de Craciun Martin Luther

Sursa foto: tvr.ro

In Germania, primii brazi de Craciun erau decorati cu mere si turta dulce. Ulterior, sticlarii au creat mici ornamente similare cu cele din zilele noastre. Se spune ca in saloanele de la Strasbourg, brazii de Craciun erau decorati cu trandafiri confectionati din hartie colorata, mere, napolitane, folie de aur si diverse dulciuri, asta intamplandu-se in 1605.

In 1848 printul Albert, sotul reginei Victoria, a pus un pom de Craciun in castelul Windsor, devenind astfel o traditie in Anglia, America si Canada.

Pana in anii 1890, ornamentele de Craciun soseau din Germania, iar popularitatea pomului de Craciun era in crestere mai ales in America, asa ca, in anul 1900 compania Edison a publicat o brosura cu becuri care puteau fi inchiriate, impreuna cu sistemul lor de iluminare, pentru a fi folosite de Craciun!

In traditia noastra, obiceiul impodobirii bradului exista din vremea dacilor atunci cand, la nasterea copilului se sadea simbolic un brad, la nunta bradul impodobit era purtat cu mare cinste de cavalerul de onoare, dar si la ceremoniile de inmormantare a tinerilor necasatoriti.

Dar, primul brad de Craciun se spune ca a fost impodobit in Bucuresti, atunci cand bona de origine germana a unei familii de boieri, a impodobit un brad dupa modelul celor din Germania. Se pare ca bradul de Craciun a fost atat de admirat de oaspeti, incat anul urmator bradul a inceput sa fie prezent si in casele lor.

1874 este anul in care pentru prima data, Principesa Elisabeta a impodobit in sala tronului 14 brazi inspirati dupa obiceiul tarilor nordice, unde toata lumea buna a Bucurestiului a fost prezenta. A fost ajunul Craciunului cand oaspetii au primit cadouri simbolice iar Principele Carol lauda ajunul Craciunului ca fiind „de o frumusete stralucitoare”.

Brad de Craciun familia Regala

Sursa foto: tvr.ro

De atunci si pana acum, de la Palatul Buckingham si pana la cele mai frumoase targuri de Craciun din lume, impodobirea bradului a cuprins o lume intreaga, in care an de an, creatorii si designerii se intrec in a impodobi cel mai frumos bradul. Sarbatoarea Craciunului este si despre familie, atunci cand ne asezam in jurul bradului de Craciun si impartim daruri, atunci cand ne bucuram de clipele petrecute in jurul mesei cu credinta, ca prin cinstirea ce se cuvine a sarbatorilor sa devenim mai buni, mai blanzi.

Brad de Craciun luxury

Autor: Bogdan Mares