Stiati ca…..la achizitionarea de oua

In conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004, cofragul in care sunt ambalate ouale, trebuie sa aiba inscrise informatii referitoare la:

  • Marimea/greutatea oului, si anume: oua XL (73g si peste), oua L (de la 63g pana la 73g), oua M (de la 53g pana la 63g) si oua S (sub 53g);
  • Numarul de oua aflate in ambalaj;
  • Clasa de calitate (oua categoria A – oua proaspete, oua categoria B – oua calitatea a doua);
  • Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
  • Tara de provenienta;
  • Termenul de valabilitate, insotit de recomandarile de depozitare;
  • Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor.

De asemenea, pe fiecare ou, prin stantare, trebuie sa fie inscrise:

  • sistemul de crestere al gainilor, reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:
  • cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
  • cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite;
  • un cod format din doua litere care reprezinta tara de origine (ex : Romania – RO);
  • un cod format din doua litere care reprezinta judetul (ex : Braşov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului;
  • data durabilitatii minimale (DDM) – data pana la care ouale pot fi consummate si trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.

Sursa: http://www.infocons.ro/ro/i-stiati-ca-achizitionarea-de-oua-MTkwMzktNDE.html