oregano

Oregano, cimbrul, protejeaza de infectii gastrointestinale, atacand virusurile periculoase.

Carvacrolul, un compus regasit in oregano, o planta aromatica mediteraneana utilizata pentru condimentarea diferitelor alimente, este eficient pentru combaterea norovirusului, care constituie una dintre cele mai comune cauze pentru infectii gastrointestinale insotite de greata si varsaturi.

Potrivit dailymail.co.uk, aceasta substanta chimica regasita in oregano, dar si in cimbru, dezarmeaza virusul de invelisul sau protector, o proteina externa rezistenta, facandu-l astfel mai vulnerabil si mai usor de distrus.

„Carvacrolul ar putea fi utilizat ca dezinfectant al alimentelor si, posibil, ca dezinfectant al suprafetelor, mai ales in combinatie cu alti agenti antimicrobieni”, a declarat Kelly Bright, coordonatoarea studiului, efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea Arizona.

cimbru

Norovirusul cauzeaza toxinfectii alimentare si constituie o problema mai ales in sanatorii, spitale, vase de croaziera si scoli. Desi cu simptome neplacute, cum ar fi durerile abdominale, greata si varsaturile, infectia trece de la sine, de obicei in cateva zile, dar se poate dovedi periculoasa pentru copii, persoane in varsta sau care au probleme de sanatate.

Potrivit rezultatelor experimentelor, carvacrolul actioneaza direct asupra capsidei, invelisul rezistent de proteine din jurul virusului, care protejeaza materialul genetic al acestuia.

Deoarece carvacrolul ataca elementele externe ale norovirusului, este putin probabil ca va declansa dezvoltarea rezistentei, considera oamenii de stiinta.

Carvacrolul are proprietati bacteriostatice si bactericide, actionand nu numai impotriva norovirusurilor, ci si a bacteriilor precum Salmonella typhimurium, Escherichia coli (inclusiv E.coli O157:H7) si Staphylococcus aureus.

Pe de alta parte, cercetatorii nu recomanda consumul de carvacrol sub forma de concentrat, deoarece cauzeaza o senzatie de arsura si amorteala a limbii.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in cel mai recent numar al revistei Journal Of Applied Microbiology.

Surse: Mediafax, Daily Mail