Foitajul sau aluatul frantuzesc

Aluatul frantuzesc, cunoscut sub denumirea de aluat de foi sau foitaj, face parte din categoria aluaturilor nedospite si este denumit astfel pentru ca in timpul coacerii, produsul final se desface intr-un numar mare de foi. Acesta, se deosebeste de alte aluaturi, atat prin modul de preparare, cat si prin continutul in grasimi. Foitajul se utilizeaza la diferite preparate de bucatarie si patisserie, sarate sau dulci, cum ar fi: pateuri, cornulete, strudele, placinte, tarte, cremsnit, buseuri, fructe in foitaj, etc.

Din secretele foitajului

Cand se prepara foitajul, in bucatarie nu trebuie sa fie prea cald, pentru a evita topirea grasimii;
Consistenta untului amestecat cu faina sa fie aceeasi cu consistenta aluatului de baza;

Faina folosita sa nu fie umeda iar untul san u contina apa (pentru a scoate apa din unt, se framanta acesta cam o jumatate de ora), pentru ca aluatul sa aiba elasticitatea corespunzatoare;
Cand se intinde aluatul, sa nu se presare prea multa faina pe planseta, deoarece aceasta absoarbe umiditatea si grasimea din aluat, ceea ce influenteaza negativ calitatea aluatului.
Foitajul sau aluatul frantuzescTrebuie sa se respecte temperatura ridicata de coacere. Daca se coace aluatul la o temperatura mai mica, grasimea se va topi, iar produsul nu va creste si nu se va afana suficient.
Inainte de a pune produsele din aluatul de foitaj in tava de copt, se stropeste tava cu putina apa rece. Acest lucru ajuta si grabeste procesul de coacere, contribuie la dezlipirea de pe tava si la cresterea aluatului;
In loc de unt, se poate folosi si margarina de buna calitate sau osanza proaspata de porc (atentie, nu untura, ci osanza);
Pentru a se desface in cat mai multe foi, aluatul de foitaj se taie in mod obligatoriu cu un cutit a carui lama a fost infierbantata la flacara aragazului.

Ingrediente necesare pentru a obtine 1,5 kg aluat de foitaj crud

• 500 g faina + 100 g pentru presarat pe planseta;
• 500 g unt;
• 250 ml apa;
• 5 ml otet;
• 1 galbenus ou;
• 20 g sare fina.

Foitajul sau aluatul frantuzescMod de preparare aluat de baza

Asezati 375 g de faina in forma de movila pe o planseta de lemn suficient de mare (75/75 cm). Faceti un gol in mijlocul movilei si puneti apa in care s-a amestecat sarea, otetul si galbenusul de ou. Framantati energic, dar nu prea mult, aluatul, pentru a-l omogeniza. Acesta este aluatul de baza.

Recomanare: Aluatul de baza este sufcient framantat, atunci cand prezinta, la exterior si in sectiune bule de aer si se dezlipeste relative usor de pe mana si planseta. Dati o forma sferica aluatului si crestati la suprafata cu un cutit. Apoi acoperiti cu un tifon putin umed, pentru a nu face crusta si lasati 25-30 de minute la rece.

Aluatul cu unt

Presati untul cu sucitorul si amestecati apoi bine cu faina ramansa (125 g). Ceea ce se obtine trebuie sa aiba aceeasi consistenta ca si aluatul de baza. Ii dati o forma dreptunghiulara si lasati la rece, la frigider, 10 – 15 m