Mango, regele fructelor

Considerat de indienii din India “mancarea Zeilor”, Mango este cel mai iubit fruct din Asia. Nu se stie cand oamenii au inceput sa se bucure de savoarea sa, dar este cert ca apare in toata mitologia indinana si este mentionat prima data intr-un inscris, Hindus Verda, vechi de 6000 de ani. Insusi Budha l-a laudat si i-a multumit pentru umbra generoasa a acestui arbore – inalt de 40 de metri, cu o coroana de 10 m in diametru – sub care obisnuia sa mediteze.

Unii spun ca seamana ori cu piersica, ori cu banana, ori cu pepene galben ori cu toate la un loc. Are un gust distinct, chiar daca in gura explodeaza parca aromele tuturor fructelor pe care le-ai mancat vreodata. De aceea, asiaticii l-au denumit “Regele fructelor”.

Originea fructului mango este in India, desi s-au gasit fosile, datand din Quaternar, in mai multe zone tropicale si sub-tropicale ale Asiei de Sud-Est. Exista 27 de specii originale ce se regasesc in India, Indo China, Thailanada, Filipine precum si in arhipelagul Malayesia.Dupa anul 1700 a fost adus spre a fi cultivat, in Brazilia, iar cu cativa ani inainte de anul 1900, in Florida si Africa de Sud. In zilele noastre se cunosc peste 500 de genotipuri de mango, printre care cei mai apreciati sunt cei cu pulpa mai tare, usor fibroasa, foarte aspectos, dar mai putin aromat (hibrizii “Tomy Atkins”) si cei cu pulpa mai moale, dar foarte aromati (hibrizii “Keitt”). India asigura trei sferturi din productia mondiala de mango, dar si jumatate din consum.

Culoarea lor exterioara poate varia de la verde, verde-galbui, pana la galben si chiar portocaliu rosiatic. Pulpa este in general galbuie, mai consistenta decat pulpa unei piersici si alunecoasa la mestecat. Ceea ce este intersant este ca dupa consumul unui fruct de mango, nu ramai niciodata cu fragmente intre dinti, ca la piresica, portocala sau alte fructe.

Proprietatile fructului mango:

• Un fruct de mango contine de 20 de ori mai multa vitamina A (beta-caroten) decat o portocala; Beta-carotenul regenereaza pielea, ajuta vederea, si, fiind un puternic antioxidant impiedica aparitia bolilor degenerative;
• Vitamina A continuta in mango i-a atras faima de “fruct al fertilitatii”;
• Continutul bogat in vitaminele B3, B5, B6 il recomanda pentru sistemul nervos supus stresului;
• In India mango este consumat pentru oprirea hemoragiilor uterine;
• Fenolii continuti de mango si anumite enzime au capacitati anti-cancerigene.

Ce trebuie sa stiti cand cumparati mango:

• Fructele care se importa la noi cantaresc in jur de 300 -400 g si au lungimea cuprinsa intre 12 si 15 cm;
• Fructele parguite sunt mai bune in prepararea retetelor culinare, iar cele coapte se pot consuma ca atare;
• Mirositi fructul. Daca simtiti un iz puternic de terebentina, nu-l cumparati deoarece este trecut. Fructul copt trebuie sa fie parfumat, cu un miros dulce, placut;
• La apasarea usoara cu degetul, fructul copt trebuie sa cedeze putin; daca e tare inseamna ca nu e copt;
• Daca totusi ati cumparat fructe necoapte, puneti-le intr-o punga de hartie si inchideti-o la gura si verificati zilnic daca s-au copt;
• La frigider, fructele coapte se pot pastra maxim 5 zile, in sertarul de jos.
Atentie! Petele de suc de mango de pe haine nu mai ies;
Atentie! Atunci cand preparati o reteta culinara, daca nu curatati bine coaja fructului, cea mai vaga urma de coaja poate da un gust astringent preparatului.