rosii

Italienii numesc rosiile Pomo d’oro , adica mere de aur, iar nemtii Paradiesapfel – Merele raiului si sunt pe locul intai in topul celor mai consumate legume din lume.




Originare din Peru si aduse in Europa numai dupa intoarcerea lui Cristofor Columb, rosiile, tomatele rosii, au ajuns mai intai in Spania, Portugalia si Italia. In multe locuri au fost considerate la inceput otravitoare si erau decorate doar ca plante decotrative. De-abia in secolul al XVIII-lea, pe la 1778, sunt trecute intr-un catalog botanic ca legume comestibile. Rosiile fac parte din familia Solanaceelor, alaturi de cartofi, vinete, ardei.

Desi li se spune rosii, patlagele rosii sau tomate, rosiile se intalnesc in mai multe variante de culori. Cele mai comune sunt cele de culoare rosie, foarte bogate in licopen. Exista si soiuri de culoare galbena portocalie, bogat in alt antioxidant, numit betacaroten, cu proprietati mai slabe insa decat licopenul.In ultima vreme, cercetatorii israelieni au reusit sa selectioneze soiuri de tomate care au pielita neagra si miezul rosu, soi care se numeste “Galaxia Neagra”.Pigmentul din pielita se inchide cu cat sta leguma mai mult in soare. Proprietatile antioxidante ale acestui soi de tomate sunt de cateva ori mai puternice decat ale rosiilor obisnuite. Acestea se comercializeaza acum doar in magazinele si restaurantele de lux.

Soiuri si varietati de rosii

Rosiile cherry

rosii cherry

Sunt cele mai mici dintre toate soiurile, au gustul usor dulceag, miezul tare si pot fi de culoare rosie sau galbena. Sunt asezate in ciorchini.

Rosiile uriase, numite inima de bou

Acestea sunt mari, carnoase, alungite sau turtite. Au pulpa foarte carnoasa si se preteaza pentru conservarea si prepararea sucului sau a pastei de tomate.

Rosiile prunisoara

rosii prunisoare

Sunt mai mici ca dimensiune si au forma alungita. Pot fi de culoare rosie sau galbena, sunt carnoase si de aceea se pot folosi la sosuri, tocanite si mancaruri. Deoarece au pielita destul de tare, se pot conserva in apa cu sare, dupa ce sunt bine coapte.

Rosiile galbene – portocalii

rosii galbene portocalii

Sunt rosii de dimensiuni mari, au forma turtita si sunt carnoase. Culoarea lor indica prezenta betacarotenului, un antioxidant puternic, antitumoral, depurative, detoxifiant. Se folosesc mai ales pentru salate sau pur si simplu in stare cruda.

Rosii rotunde

Au forma rotunda si pielita foarte tare. Se coc mai tarziu si sunt rezistente la frig.

Compozitie si proprietati terapeutice

Rosiile sunt foarte bogate in vitaminele A, B, C, PP, glucide, acizi organic. Contin multe saruri minerale: calciu, potasiu, fier, fosfor, ceea ce face sa fie printre cele mai consummate legume de pe glob.

Licopenul este cea mai pretioasa substanta ce intra in compozitia rosiilor, avand un rol foarte puternic antitumoral, antioxidant, de protejare a celulelor. Licopenul este cel care da culoarea rosie acestor legume si este prezent si in alte legume si fructe de culoare rosie.

Licopenul are proprietatea de a nu se distruge prin gatire , ci isi sporeste cantitatea si proprietatile, de aceea si rosiile gatite sunt foarte potrivite in diferite cure si diete antioxidante. De asemenea, s-a observat ca absorbtia si proprietatile licopenului sporesc in momentul in care este insotit de grasimi, mai ales de uleiuri vegetale. Uleiul de masline este recomandat. Intr-un kg de rosii se gasesc 350-400 mg licopen.

Licopenul protejeaza organismul impotriva radiatiilor ultraviolet. Este de folos si in afectiunile ocular, intarziind aparitia cataractei, reduce colesterolul, reduce semnificativ riscul si tulburarile datorate aterosclerozei, incetineste procesele de imbatranire celulara.

Datorita compozitiei lor chimice, rosiile sunt recomandate in foarte multe afectiuni, atat in stare cruda, cat si gatite. In stare cruda, rosiile grabesc metabolismul si asigura o digestie rapida. Sunt recomandate in rheumatism, deoarece contin anumite substante cu proprietati antiinflamatoare, asemanatoare cortizonului. Reduc colesterolul, au rol antidiabetic, sunt remineralizante, vitaminizante, diuretice, depurative si detoxifiante.

La 100 g rosii exista 25 -30 calorii si peste un sfert din necesarul zilnic de vitamina C.