paine de secara

Painea de secara are foarte multe beneficii pentru sanatate. Asa cum se stie, secara are proprietati nutritive superioare graului si de aceea, painea de secara este recomandata mai degraba decat painea alba, clasica.

Painea de secara este realizata prin combinarea fainii de secara cu cea de grau. Cantitatea tipurilor de faina determina culoarea painii de secara, aceasta fiind mai deschisa sau avand o culoare mai inchisa.

Painea de secara contine mai multe fibre solubile decat cea de grau, uneori chiar de trei ori mai mult si contine cu 20 % mai putine calorii decat painea alba.

Ingrediente pentru painea de secara

• 500 g faina de secara;
• 500 g faina de grau;
• 300 ml lapte acru;
• 2 lingurite sare;
• 2 lingurite bicarbonat;
• 50 ml ulei;
• sare.

Mod de preparare painea de secara

Puneti intr-un vas cele 2 sortimente de faina, apoi puneti sarea, bicarbonatul si framantati un aluat cu lapte acru putin incalzit. Cand aluatul are consistenta potrivita, faceti din el 4 painisoare pe care le puneti la copt in forme unse cu ulei. In primele 10 minute, focul trebuie sa fie rapid, apoi potrivit. Painea se coace repede, cam 30 minute. Pentru a se patrunde bine inauntru, crestati painea, deasupra, cu cutitul, inainte de a o baga la cuptor.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la framantat si la copt!