tort dobos

Va e pofta de ceva dulce? Ne-am gandit sa pregatim un tort! Dar nu orice fel de tort, ci un tort Dobos, un tort clasic, de origine ungureasca. Acesta a fost inventat in anul 1884 de catre patiserul maghiar József Dobos, fiind un mare succes la acea vreme.
Cei din familie vor fi cuceriti de acest delicios tort.

Ingrediente pentru tort Dobos

Ingrediente pentru foile tortului

• 6 oua;
• ¾ cana de zahar de cocos;
• 1 cana de faina.
Ingrediente pentru glazura:
• ¾ cana de zahar de cocos;
• 1 lingura de unt;
• 1/3 cana alune de padure.
Ingrediente pentru crema:
• 1 ½ cana de unt;
• 50 g ciocolata neagra;
• 1 cana zahar de cocos;
• 1 galbenus.

Zaharul de cocos are o aroma de caramel si ofera tortului un gust deosebit.

Mod de preparare tort Dobos

Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile spuma si dati-le deoparte. Pentru a se bate bine, adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie. Puneti galbenusurile intr-un bol si adaugati zaharul. Amestecati bine cu ajutorul unui tel pana cand obtineti o compozitie cremoasa, albicioasa. Adaugati faina si albusurile batute spuma.
Impartiti compozitia obtinuta in 5 parti. Ungeti cu unt o tava rotunda si tapetati-o cu faina. Tava trebuie sa aiba diametrul de 25 cm. Puneti in tava o parte din compozitia obtinuta. Coaceti pe rand, 5 foi subtiri, 8-10 minute, la foc iute. Lasati foile la racit, dar, atentie, nu le suprapuneti.

Pentru crema, frecati untul (care este la temperatura camerei) pana se omogenizeaza, apoi adaugati ciocolata topita, zaharul si galbenusul. Amestecati compozitia obtinuta pana obtineti o crema omogena pe care o puneti la frigider.
Puneti prima foaie pe un platou, adaugati crema, apoi puneti a doua foaie, iar crema si tot asa pana terminati cele 5 foi. Presati-le usor atunci cand formati tortul. Ungeti si marginile tortului cu crema.

Caramelizati zaharul, amestecand pana cand obtineti o culoare uniforma. Luati vasul de pe foc si adaugati untul. Amestecati pentru omogenizare.Turnati glazura calda peste tort si intindeti-o cu un cutit. Presarati alune zdrobite. Feliati tortul cu un cutit inmuiat in unt, cat timp glazura este calda, astfel, aceasta se va rupe pentru ca se intareste caramelul.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit si Pofta buna cu voie buna!