rozmarin

 

Rozmarinul este o planta folosita inca din Antichitate ca remediu si condiment.

Firele de rozmarin sunt un condiment clasic deja pentru carnea de miel si de oaie.
Taiati carnea de miel sau de oaie felii si inainte de a le pune la cuptor, adaugati rozmarin taiat marunt.Daca amestecati rozmarin cu portocala veti obtine o glazura foarte gustoasa pentru carnea de miel, pe care o veti pune la cuptor.Il puteti folosi cu succes si la carnea de porc, pasare sau vita, daca va place, evident. Atunci cand condimentati puiul,curcanul, porcul sau vita inainte de a-l pune la gratar sau la cuptor, puneti in amestecul de condimente si putin rozmarin, pentru un plus de gust.

Puteti pune rozmarin si in mancarurile de legume. Se foloseste cu succes la sote-urile de legume, combinand bine gusturile de rosii, vinete, morcov, dovlecei, fasole pastai, dandu-le un plus de aroma.Pentru un sos deosebit, amestecati frunzele de rozmarin cu unt. Pasta rezultata va da o savoare deosebita mancarii pe care o serviti.

Puteti prepara un ceai revigorant, usor mentolat din frunze proaspete si uscate de rozmarin.
Merge foarte bine adaugat in dressinguri, supe, bulion, marinate sau sosuri.
Daca va plac cartofii prajiti si omleta, puteti adauga putin rozmarin atunci cand ii preparati si veti obtine o savoare deosebita.

Florile si frunzele de rozmarin se folosesc mai ales in retetele din regiunile mediteraneene.
Cu ajutorul lor se pot prepara uleiuri si oteturi aromate prin macerare.
Daca sunt luate de pe tulpini, florile si frunzele de rozmarin se pot folosi pentru aromarea deserturilor: inghetate, sorbet, prajituri, mere umplute, budinci, limonade sau mousse,salata de fructe.

Pentru a obtine un maxim de savoare, este indicat sa frecati intre degete rozmarinul astfel incat sa activati uleiurile esentiale. Este indicat sa-l adaugati inainte de a termina de gatit, deci nu la final pentru ca, in acest fel, aroma se pastreaza in mancare.
Aroma, se elibereaza cel mai bine daca il maruntim.Daca adaugati frunze mari, inainte de a servi orice preparat, este bine sa-l scoateti.

Cum preparati uleiul cu rozmarin?

Ingrediente pentru uleiul cu rozmarin:

  • 2 cani ulei de masline;
  • 8 bucati de rozmarin;
  • 2 catei de usturoi taiat bucati;
  • 1 lingurita de sare;
  • 2 boabe de piper;
  • cateva bobite de piper colorate.

Mod de preparare ulei cu rozmarin:

Spalati rozmarinul si uscati-l bine. Pregatiti o sticla de sticla cu capacitatea de 1 L si puneti rozmarinul in ea impreuna cu uleiul de masline. Daca va place, adaugati si restul ingredinetelor sau il puteti lasa asa. De asemenea, puteti taia marunt rozmarinul pentru a-si elibera savoarea cat mai repede. Sigilati bine sticla si lasati-o sa stea aproximativ doua, trei luni.

Obtineti astfel un ulei special cu o savoare deosebita, pe care il folositi la salate, paste, cartofi, carne la gratar sau chiar in aluatul de paine.