colacel traditional

Pe 8 iulie se sarbatoreste Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului), o straveche divinitate agrara, care vegheaza la coacerea granelor si are grija de cei care lucreaza pamantul.

In satele de pe Valea Muresului, oamenii denumeau sarbatoarea „Pricopul” pentru ca, spuneau ei, „astazi se ”pricopseste” graul de vara”. Ei aveau credintia ca in aceasta zi nu se lucreaza pentru ca: „Sfantu’ si slugile sale lupii le vor rapi copiii iar pe casile lor or da cu tunet si foc”.

In traditiia populara, Sfantul Pricopie este cinstit pentru ca vegheaza coacerea semanaturilor, apara recoltele si casele de fulgere, trasnete si grindina. Tot el ar avea puterea de a face campurile sa rodeasca, iar grindina o transforma in picaturi de apa inainte de a cadea pe pamant.

Pentru a nu il supara pe Sfant, femeile faceau paine si colacei pe care-i impartieau copiilor pentru a nu avea boli tot timpul anului. O parte din colacii copţi se lasau in holda, drept ofranda Sfantului Pricopie, pentru ca granele sa nu se usuce inainte de vreme.

colacei

Colaceii Pricopului – reteta

Ingrediente:

  • 1 kg. faina cernuta Gold Maya 000;
  • 1 cub Drojdie;
  • ½ l apa;
  • sare;
  • 1 ou pentru uns colaceii.

Mod de preparare:

Se face o plamadeala din 2-3 pumni de faina de grau cu drojdie inmuiata in apa calduta. Se amesteca bine pana se face o coca subtire care se lasa la dospit, la caldura. Dupa ce dospeste plamadeala si a crescut, se pune in faina cernut si se framanta bine, inmuindu-se cu apa calduta. Cand aluatul e framantat bine, se acopera cu ceva gros si se pune pe cuptor, la caldura, sa dospească 1-2 ore, pana ce a crescut dublandu-si volumul. Dupa ce aluatul a dospit, se pune pe o masa presarata cu faina, se taie bucati cat mana sau mai mari (in functie de cat de mari se doresc colacii) si se fac niste funii lungi. Aceste funii se impletesc in 2, 3, 4 etc. dar pot fi si neimpletiti, obtinandu-se o forma circulara. Colaceii au dimensiuni mici, avand circumferinta unei cani si greutatea de 0,28 kg, 0,6 kg sau 0,9 kg.

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta Buna !