Regiunea Darjeeling sau Tinutul fulgerului (lb tibetana)

„Un tinut unic pe care orice om isi doreste sa il vada, si din momentul in care l-a vazut, chiar si pentru o clipa, nu ar da acea clipa nici pentru toate spectacolele din lume la un loc.” (Mark Twain).

Astfel de tinuturi dau nastere unor produse de exceptie. Intr-un loc ca acesta a luat nastere minunatul ceai Darjeeling. Facand cunostinta cu povestea ceaiului nu exista nicio sansa sa nu faci o scurta calatorie imaginara cand vei servi urmatoarea cesca de ceai.

Orice produs cu traditie detine propria sa istorie asa cum orice cesca de ceai se savureaza cu o poveste…

Povestea ceaiului Darjeeling a inceput in urma cu mai bine de 150 de ani. In jurul anului 1850 Dr. Campbell a facut un experiment plantand cateva seminte de Camellia Sinesis in gradina sa din regiunea Darjeeling, la o altitudine de 2133 m.

In acea perioada Darjeeling nu era decat un satuc slab populat fiind utilizat ca destinatie de vacanta de catre armata sau persoanele influente. Odata cu succesul rasunator pe care l-a avut experimentul Dr. Campbell regiunea s-a dezvoltat si suprapopulat. (Culegerea recoltei de ceai necesita un numar foarte mare de culegatori).

In anul 1866 Darjeeling insuma un numar de 39 gradini urmand ca in numai 8 ani sa creasca la 113 gradini ce se intindeau pe o suprafata de 6.000 hectare.

Culesul acestui tip de ceai se ridica la rangul de arta fara probleme. Acest proces este unic si respecta si astazi aceleeasi metoda ca cea din 1850. Calitatea si aroma ceaiului sunt date de acesta.

Culegerea incepe dimineata foarte devreme, cand ceata noptii inca nu s-a ridicat, frigul este foarte acut, iar roua inca nu s-a uscat pe frunzele de ceai. Culegatorii aleg cu multa maestrie doar cele mai fragede frunze (22.000 frunze cantaresc 1 kg de ceai).

Dincolo de cules uscarea, rularea, fermentarea si din nou uscarea insumeaza o noua serie de procese atent indeplinite.

Asadar, in ceasca voastra de ceai aveti mai mult decat un ceai negru deosebit. Aveti istorie, traditie si un tinut de basm ce se contureaza intr-un tablou magnific inconjurat, ca intr-o rama, de crestele muntilor vesnic inzapezite.

Daca nu ajungeti in locul de origine al ceaiului Darjeeling macar aduceti un strop din magia locului printr-o ceasca de ceai negru. 

www.landoftea.ro

Autor: Simona Trifu – Marketing Manager www.landoftea.ro