clatite cu spanac

Clatite cu spanac, un apertiv gustos si hranitor

Ingrediente pentru clatite cu spanac:

•    1/2 kg spanac;
•    250 g faina;
•    3 oua;
•    50 ml ulei;
•    30 ml rom;
•    600 ml lapte sau 600 ml apa minerala;
•    200 ml smantana;
•    sare.

Mod de preparare clatite cu spanac:

Spalati bine spanacul. Apoi fierbeti-l 10 minute cu apa si o jumatate de lingurita de sare (frunzele sa aiba apa pe ele pentru a se lasa in apa). Dupa fierbere, le scugeti bine si apoi le puneti in chopper. Intr-un vas, puneti galbenusurile, uleiul, romul (pentru fragezire), smantana, spanacul tocat si o lingurita rasa de sare, amestecandu bine. Adaugati faina si freacati cu dosul unei linguri pe marginea vasului, pana cand compozitia este omogena si nu mai are cocoloase. Diluati apoi, cu laptele rece sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de apa minerala sau doar cu apa minerala. Adaugati cate putin la inceput si amestecati de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia. Bateti albusurile spuma si apoi puneti-le in compozitie. Romul va face compozitia sa ramana spumoasa, pana cand se termina de copt. Coaceti clatitele intr-o tigaie speciala de clatite sau intr-o tigaie de teflon. Puneti 2-3 linguri de ulei intr-o canita si pregatiti si o pensula. Infierbantati tigaia goala, 3-4 minute, la foc mediu. Apoi ridicati tigaia si   ungeti-o repede cu pensula pe toata suprafata si mai puneti o secunda pe foc; in acel moment, luati din compozitie cu polonicul aproximativ 50 ml cu mana dreapta si cu mana stanga ridicati tigaia. Turnati compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinand-o printr-o miscare de rotire, astfel incat sa se scurga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, luati inca putina compozitie si completati golurile. Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza. Asezati tigaia pe foc, lasand-o pana cand se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; treceti  cutitul pe sub clatita, de jur imprejur desprinzand-o de tigaie pana la mijloc. Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesupt, introduceti lama cutitului sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida intoarceti-o pe partea cealalta care se va coace pana cand se va rumeni. Daca se prinde de tigaie, treceti pensula pe marginea tigaii, pe langa clatita, pentru a se scurge putin ulei sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca. Pe masura ce coc, puneti clatitele pe o farfurie  si acoperiti-o. Pentru a le pastra calde, asezati-le pe un vas cu apa fierbinte. Aceste clatitele cu spanac vor fi mai groase dar foarte gustoase. Le puteti servi cu iaurt amestecat cu menta tocata sau cu branza telemea rasa amestecata cu smantana.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la gatit!