galuste cu prune

Galuste pufoase umplute cu prune, o reteta clasica, traditionala.

Este o reteta veche, foarte populara in Ardeal si Banat, reteta care a patruns si in alte zone ale tarii.

Ingrediente pentru aluatul galustelor cu prune

• 600 g cartofi;
• 4 linguri de ulei sau 1 lingura cu varf de unt (40 g);
• 1 praf de sare;
• 2 oua;
• 2 linguri de gris;
• 150 g faina.

Ingrediente pentru umplutura galustelor cu prune

• 20-25 de prune micute (se poate face si cu caise);
• 2 linguri de zahar cu 1 varf de cutit scortisoara macinata (optional).

Ingrediente pentru decorul galustelor cu prune

• 300 g pesmet;
• 150 g zahar;
• 150 g unt.

Mod de preparare galuste cu prune

Mod de preparare aluat

Fierbeti cartofii in coaja cu un praf de sare. Ii fierbeti astfel pentru ca sunt mai putin aposi si mai gustosi. Folositi cartofii albi, fainosi, nu cei rosii.
Cand sunt bine fierti (ii intepati cu o furculita), ii scurgeti de apa si ii cojiti imediat. Dati-i prin razatoarea mare. Adaugati un praf de sare, puneti ouale, untul sau uleiul si amestecati bine cu miscari rapide, pentru a incorpora ouale bine, cam 5 minute.
Adaugati grisul si faina si amestecati totul cu o lingura de lemn. Veti obtine un aluat moale. Nu va speriati si lasati in congelator bolul cu aluat pentru 30 de minute. Se va intari.

Mod de preparare umplutura

Spalati prunele, le curatati de codita si de sambure si le rupeti in jumatati sau le lasati intregi daca sunt suficient de mici. Separat puneti intr-un castron 2 linguri de zahar cu putina scortisoara (optional). Aici tavaliti putin prunele inainte sa le puneti in galuste.

Mod de preparare decor

Intr-o tigaie topiti untul, apoi adaugati pesmetul si amestecati totul rapid pana se omogenizeaza si se rumeneste putin pesmetul, 5 minute maxim. Zaharul il puneti la final cand luati de pe foc. Amestecati bine totul.

Mod de preparare galuste cu prune

Puneti la fiert intr-un vas, 2-3 L de apa rece cu un strop de sare.
Verificati aluatul de galuste si daca inca este moale, mai adaugati 1 lingura de faina si framantati rapid, dar fara sa insistati prea mult, pentru a nu deveni gumos ca un cauciuc.
Presarati cu faina aluatul pentru a se putea lucra mai usor cu el. Ungeti mainile cu putin ulei. Cu mainile unse cu ulei faceti un sul din aluat si rupeti 20-25 de bucati cat mai egale. Luati o bucata de aluat, o aplatizati si puneti in mijloc o pruna inmuiata in zahar aromat. Dati o forma rotunda, de galusca, astfel incat sa nu se vada pruna, sa fie bine camuflata in aluat si se asaza pe o tava sau o farfurie. Procedam la fel cu toate galustele pana le terminam de facut.
Le puteti realiza si pe planseta presarata bine cu faina si atunci mainile vor fi permanent date prin faina pentru a putea forma usor galustele.
Le puneti in apa fierbinte si se lasati la fiert pana se ridica la suprafata, (cam 5 pana la 10 minute). Le scoateti si le dati prin amestecul de pesmet si zahar. Sunt gata de servit alaturi de cei dragi. Aceeasi reteta se poate realiza si cu caise.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit!