tocanita de cartofi

Tocanita de cartofi este o mancare traditionala, populara la romani, indiferent de regiune. Se consuma atat in perioada postului, dar si in afara lui.
Se poate prepara in nenumarate feluri, in functie de preferinte, cu o gama larga de ingrediente. Tocanita de cartofi are la baza cartofi, insa se pot adauga, in functie de gusturi si preferinte si alte legume, precum: ciuperci, vinete si, desigur, carne de pui ori carne de porc.

Tocanita de cartofi noi si tocanita de cartofi fara carne

Preparata cu ingrediente proaspete, tocanita de cartofi noi este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Una dintre cele mai simple mancaruri de post sau cu carne, tocanita de cartofi noi sau cartofi vechi, este mancarea romaneasca ce se prepara simplu si rapid.

Tocanita de cartofi fara carne

 

Desi nu suna prea apetisant, veti fi surprinsi placut de gustul ei. In plus, se prepara imediat. O tocanita de cartofi fara carne, tocmai buna pentru perioada postului se prepara astfel:

Puneti legumele la foc: ceapa, morcovul, tocate marunt si cartofii cuburi in ceaunul cu ulei incins sa se inmoaie putin. Dupa ce s-au inmuiat adaugati apa cat sa le acopere, foile de dafin si piperul. Tocanita de cartofi fara carne este gata dupa ce legumele sunt fierte bine, cand urmeaza sa adaugati bulionul si la final mararul. Tocanita de cartofi fara carne se poate manca in perioada postului, mai ales, dar si in afara acestuia.

Tocanita de cartofi cu bulion, fiert in casa este sanatoasa si gustoasa

Preparata cu carne sau fara, tocanita de cartofi la care se adauga bulion poate fi preparata cu zeama, dupa reteta clasica sau pe post de mancarica mai groasa. Daca preferati ca tocanita de cartofi cu bulion, sa arate ca o mancarica mai groasa, lasati legumele pe foc pana cand apa va scadea complet. Important este ca legumele sa fie bine fierte. La final puteti zdrobii cativa cartofi pentru ca mancarea sa arate ca o pasta, adaugati bulionul preparat in casa, paprika, patrunjelul sau mararul pentru aroma. Dupa cateva minute luati tocanita de pe foc si consumati simpla sau cu carne.

Tocanita de cartofi de post, simpla

Tocanita de cartofi simpla se prepara in varianta de post fara carne

Ingrediente pentru tocanita de cartofi de post, simpla

• 500 g cartofi;
• 2 cepe;
• 2 morcovi;
• Cativa catei de usturoi;
• 1 ardei;
• Bulion / pasta de rosii.

Mod de preparare tocanita de cartofi de post, simpla

Spalati si curatati legumele si taiatile marunt, iar cartofii cubulete. Pregatiti o tigaie cu putin ulei si adaugati ceapa, morcovul, usturoiul si ardeiul. Lasati-le pana se inmoaie putin. Dupa ce s-au inmuiat, adaugati bullion. Lasati sa fiarba totul 1, 2 minute si apoi adaugati si cartofii taiati cubulete. Puneti si apa fierbinte astfel incat sa acopere perfect toate ingredientele. Lasati la fiert aproximativ 25 minute sau pana cand s-au fiert cartofii. La final, mai adaugati pasta de rosii, asezonati cu sare si piper si adaugati si patrunjel sau marar (in functie de preferinte).
Aceasta reteta de tocanita de cartofi de post simpla se poate consuma ca atare, langa o salata sau pe post de garnitura.

Tocanita de cartofi de post – Reteta

Gatita ca la mama acasa, tocanita de cartofi de post este consistenta si satioasa, ca fel principal la o masa. Tocanita de cartofi de post se poate consuma simpla, daca doriti sa renuntati la carne pentru o perioada de timp. Desigur, exista varianta de tocana de cartofi de post mai groasa si mai consistenta sau cea cu zeama.

Ingrediente pentru tocanita de cartofi de post

• 8-10 cartofi;
• 1 morcov;
• 1 ceapa;
• Ulei;
• Sare;
• Piper;
• Bullion;
• foi de dafin;
• marar sau patrunjel.

Mod de preparare tocanita de cartofi de post, reteta culinara

Tocati ceapa marunt si celelalte legume si caliti-le putin in ulei. Dupa cateva minute puneti cartofii curatati si taiati cuburi, cu un praf de sare. Completati cu apa si lasati la fiert in jur de 20 de minute, pana cand patrunde furculita in cartofi. Adaugati bulionul sau rosiile tocate marunt si mai lasati pe foc inca aproximativ 10 minute. Puneti sare si piper, dupa gust. Tocati mararul marunt si presarati-l la final.

Reteta de tocanita de cartofi este simpla, iar mancarica gustoasa.

Tocana de legume cu cartofi

tocana de legume cu cartofi

Vreti sa renuntati la carne pentru o perioada si doriti sa consumati doar legume? Tocana de legume cu cartofi poate fi o optiune pentru felul principal de la o masa. Tocana de legume cu cartofi va ajuta sa ardeti calorii, daca o preparati corect si cu legume proaspete de le piata.

Ingrediente pentru reteta de tocana de legume cu cartofi

• 4 vinete;
• 4-5 ardei grasi;
• 3-4 cepe;
• 6 cartofi;
• 3 rosii;
• pasta de tomate;
• 5 catei de usturoi;
• sare si piper;
• 2 lingurite de zahar;
• o legatura de busuioc si coriandru.

Mod de preparare tocana de legume cu cartofi

Taiati vinetele in bucati mari, presarati cu sare si lasati-le astfel o jumatate de ora. Apoi lasati-le la scurs pe un prosop. Taiati ardeii, cartofii cubulete si ceapa in rondele mari, decojiti rosiile si taiati-le felii. Puneti cartofii intr-o tigaie cu ulei la calit, dupa care ii scoateti si adaugati in acelasi ulei vinetele pentru a fi calite. Dupa 5 minute adaugati ceapa si ardeiul gras. Adauga cartofii prajiti in ceaunul cu celelalte legume, usturoiul pisat, sarea, piperul negru macinat, pasta de tomate, feliile de rosii, zaharul si verdeata. Amestecati bine ingredientele si lasati-le pe foc aproximativ 25 de minute, pana cand se imbina toate gusturile.

Tocana de cartofi ardeleneasca

tocana de legume ardeleneasca

Tocana de cartofi ardeleneasca are mai multe calorii si difera de tocanita de cartofi simpla prin faptul ca i se adauga carne: carnati, coaste, slanina afumata, jambon. In comparatie cu zona Ardealului, in alte regiuni tocana de legume cu cartofi ardeleneasca este preparata fara carne.

Ingredientele necesare pentru prepararea tocanei de legume cu cartofi ardeleneasca sunt

• cartofi;
• ceapa;
• ardei rosu;
• sare, piper;
• paprika;
• foi de dafin;
• patrunjel;
• cimbru;
• optional carnati.

Mod de preparare tocana de cartofi ardeleneasca

Puneti legumele la calit in ceaun, adaugati condimentele, paprika, apa, iar la final carnatii, fierti sau prajiti, separat de restul ingredientelor. Dupa ce s-au fiert toate, in jur de 20 de minute, adaugati sare, piper si verdeata, dupa gust.
In cazul in care sunteti la regim, tocana de cartofi ardeleneasca nu este chiar o mancare pentru dieta. Adaosul de calorii este mult mai mare decat daca se consuma tocana de cartofi simpla, fara carne, carnati sau slanina.

Tocanita de cartofi cu carne de pui. Tocanita de cartofi cu carne de porc

Tocanita de cartofi cu carne de pui este o varianta asemanatoare cu tocanita traditionala de cartofi, doar ca se adauga in plus carne de pui. Tocanita de cartofi cu pui se prepara usor.

Mod de preparare tocanita de cartofi cu carne de pui

tocanita de cartofi cu carne de pui

Taiati legumele rondele, puneti-le in ceaun la calit, apoi adaugati putina apa, dupa care adaugati cartofii. Lasati totul pe foc 30 de minute, dupa care adaugati carnea de pui, lasandu-le inca 15 minute la fiert. La final, potriviti de bulion, condimentati cu piper si sare. Adaugati in plus boia dulce.

Puteti folosi si carne de porc la tocanita de cartofi

Daca nu tolerati cartofii in tocanita, din anumite motive, puteti opta pentru varianta de tocanita doar din carne de porc. Tocanita din carne de porc cu sos delicios de rosii, folosit la pizza, se prepara usor si rapid. Gasesti aici reteta delicioasa.

La tocanita din carne de porc se foloseste din plin carnea de porc si anume muschiul din carnea de porc, ulei extravirgin si supa de legume. Se poate servi cu cartofi piure si salata.

Tocanita de cartofi cu carne de porc

tocanita de cartofi cu carne de porc

In zilele friguroase de iarna, in mod special, tocanita de cartofi cu carne de porc este o mancare foarte satioasa si delicioasa. Se prepara repede cu ingredientele principale: cartofi, ceapa, morcov, ardei, bulion. In plus, fata de tocanita de cartofi simpla, se adauga carne de porc, de preferat pulpa si untura in loc de ulei.

Mod de preparare tocanita de cartofi cu carne de porc

Puneti in ceaun, la calit, in untura, carnea, tocata marunt. Dupa ce se rumeneste, adaugati legumele in ordine si lasati pe foc in jur de 5 minute. Adaugati apa si lasati toate la fiert in jur de 45 de minute. Adaugati cartofii taiati cubulete, sarea, frunza de dafin si bulionul. Apoi puneti cratita la cuptor inca 20 de minute.

O varianta mai moderna de tocanita de cartofi cu carne, este cea inspirata de la spanioli. Tocanita de cartofi cu carne de porc, varianta spaniola, denumita Paella Catalana satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi. Paella Catalana apare frecvent pe lista de meniuri din bucataria italiana, spaniola si chineza.
Vezi O reteta foarte gustoasa de Paella Catalana

Tocanita de cartofi la cuptor cu carne de porc si tocanita de cartofi cu carne de pui se servesc de obicei cu muraturi.

Tocanita de cartofi cu ciuperci proaspete

tocanita de cartofi cu ciuperci proaspete

Plina de legume si aromata, tocanita de cartofi cu ciuperci proaspete este o varianta de mancare delicioasa, de consumat nu doar in perioada posturilor.

Ingrediente pentru tocanita de cartofi cu ciuperci proaspete

• 2 catei de usturoi;
• 200 g ciuperci proaspete;
• 1 morcov;
• rosii cherry;
• 5-6 cartofi;
• boia dulce;
• piper negru macinat;
• ghimbir;
• ulei;
• patrunjel.

Mod de preparare tocanita de cartofi si ciuperci proaspete

Taiati ciupercile si morcovul rondele mai groase, iar usturoiul si rosiile tocati-le marunt.
Caliti usturoiul intr-o cratita, adaugati ciupercile, boiaua, piperul si lasati-le 5 minute la foc mic. Adaugati cartofii, morcovul, apa si amestecati bine, lasandu-le la foc 20 de minute.
Adaugati rosiile si sosul de rosii, iar tocanita de ciuperci si cartofi mai lasati-i inca 10 minute pe foc. Potriviti tocanita de cartofi cu ciuperci proaspete de sare si piper si apoi adaugati patrunjelul. Tocanita de cartofi si ciuperci proaspete este delicioasa si se serveste calda.

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna!