carbohidrati

Noi cercetari sustin ca scoaterea completa a carbohidratilor din dieta ar putea limita durata de viata, crescand riscul de deces precoce. Conform unui studiu medical, eliminarea carbohidratilor poate reduce durata de viata cu pana la patru ani. Cercetarea, publicata in jurnalul medical The Lancet Public Health, sugereaza ca dietele cu continut scazut sau complet fara carbohidrati ar putea scurta viata, iar dietele care includ anumite tipuri de carbohidrati ar putea favoriza o viata sanatoasa.

Cercetarea, considerata de autorul Scott Solomon ca fiind cel mai cuprinzator studiu despre carbohidrati efectuat vreodata, analizeaza date colectate de la peste 15.400 americani de varsta medie. Tiparele legate de dieta gasite in urma acestui studiu au fost comparate cu studii aditionale incluzand 432.000 persoane din peste 20 de tari.

Exista si anumite limitari ale studiului. Datele au fost furnizate de catre participanti, ceea ce inseamna ca exista riscul de a nu fi exacte, bazandu-se pe memoria subiectilor. O alta limitare este faptul ca dietele au fost monitorizate doar de doua ori pe toata perioada de 25 de ani in care s-a desfasurat studiul – la inceputul studiului si sase ani mai tarziu.

Concluzia este ca, persoanele care consuma carbohidrati moderat traiesc cu patru ani mai mult decat cei care nu consuma aproape deloc si cu un an mai mult decat cei care consuma in exces. O dieta este considerata saraca in carbohidrati atunci cand carbohidratii reprezinta mai putin de 40% din numarul total de calorii. In cazul unei diete bogate in carbohidrati, acestia reprezinta peste 70% din numarul total de calorii.

Regimurile alimentare bazate pe proteine animale si, in acelasi timp, sarace in carbohidrati, cum ar fi, de exemplu, in America de Nord si Europa, sunt asociate cu o durata de viata mai scurta. Persoanele care inlocuiesc carbohidratii cu proteine animale si grasimi au un risc mai ridicat de moarte precoce fata de cei care inlocuiesc carbohidratii cu alimente vegetale.

Sursa: www.eu.usatoday.com