suplimente de fier copii

Asa cum spune Dna. Dr. Ana Culcer, copilul nascut la termen are nevoie de suplimente de fier de la 3 luni, iar anemia carentiala feripriva – anemia prin lipsa de fier – este cea mai frecventa forma de anemie la varsta de sugar si copil mic (reprezentand 90% din anemiile copilului) si probabil cea mai des intalnita carența din lume. In Romania, Studiul National de Nutritie arata faptul ca aproximativ 50% din copiii intre 10 – 14 luni sufera de anemie avand o valoare mai mica decat normalul hemoglobinei.

In lipsa fierului apar o serie de complicatii

  • Copilul este predispus la infectii;
  • Boli cardiace (in anemiile severe);
  • Scaderea tonusului muscular (hipotonie) si secundar acesteia un grad de retard al dezvoltarii motorii;
  • Oxigenare insuficienta a creierului (hipoxie cerebrala);
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Iritabilitate, transpiratii;
  • Anemia severa si prelungita duce la o imbolnavire a aparatului digestiv, astfel absorbtia de substante hranitoare si de fier este scazuta, se intra intr-un cerc vicios si copilul ajunge sa sufere de malnutritie.

Atentie la copiii nascuti prematur!

Nevoile copilului nascut la termen si ale celui prematur sunt diferite in ceea ce priveste necesarul de fier, atrage atentia Dna. Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru si doctor in stiinte medicale.

„Rezervele de fier in corpul nou-nascutului se faci in ultimele doua luni de sarcina. Daca un copil se naste mai devreme, sub 37 de saptamani, rezervele lui de fier sunt mici si se epuizeaza cu atat mai repede cu cat copilul creste mai repede. Prematurii au nevoie de suplimente de fier uneori de la doua-trei saptamani de viata, fara a vorbi aici de copiii cu patologii cu pierdere de sange. Copilul nascut la termen, alaptat, are nevoie de suplimente de fier, insa dupa varsta de trei luni, pana la 6 luni, deoarece atata timp cat primeste fier nu tezaurizeaza ci il foloseste in crestere”, explica medicul primar pediatru Ana Culcer.
Acelasi lucru se intampla si cu vitamina D si calciu, cu cat ritmul de crestere este mai mare, cu atat necesitatile sunt mai mari.

„Asadar, copiii trebuie verificati cu hemograma, iar doza optima de fier se stabileste in functie de greutate si varsta. In laptele praf, copiii au deja suplimente de fier. Laptele de mama are insa o cantitate mica de fier, dar sub o formă usor de utilizat de catre copil. Acesta devine insa insuficiet atunci cand copilul are o crestere rapida”, mai explica dr. Ana Culcer, doctor in stiinte medicale.

RETINETI: Un copil hranit la san are nevoie de viatamina D si FIER. O data cu diversificarea alimentatiei se introduc alimente care le contin: oua, ficatel, verdeturi, anumite cereale cu fier.

Sursa: http://www.ingrijireacopilului.ro/

www.labucatarie.ro va ureaza multa sanatate!