spirometrie

Bronhopneumopatie obstructiva cronica, o boala cu mai multe fete care ucide anual trei milioane de oameni.

Va invitam sa va testati gratuit pentru depistarea BPOC – Bronhopneumopatie obstructiva cronica!

Cand si unde?

In weekendul 18-19 noiembrie, intre orele 9.00-17.00, va asteptam in fata magazinului Unirea (pe coltul dinspre Bulevardul Unirii) sa va faceti o spirometrie.

De la an la an, numarul persoanelor afectate de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) creste alarmant. Este denumita totodata si boala cu mai multe fete, din cauza faptului ca poate ataca intreg organismul.

BPOC, boala care ataca nu mai putin de 300 de milioane de oameni global, poate fi tratata, dar pentru asta trebuie diagnosticata din timp. Din acest motiv, Societatea Romana de Pneumologie continua si anul acesta campania ”Tu stii cati ani au plamanii tai”, ajunsa la aIX-a editie. In cadrul acestei campanii, medicii fac testari gratuite pentru depistarea bolii.

„Din cauza ca este o boala ale carei simptome nu sunt specifice, foarte multe personae ajung la medic destul de tarziu. De asemenea, sunt multi cei care confunda inca simptomele acestei boli cu inaintarea in varsta si cu faptul ca e normal sa simti “ceva” daca fumezi. Tocmai din aceste motive, incercam sa facem anual campanii de constientizare si testari gratuite pentru depistarea BPOC. Testul dureaza aproximativ doua minute, minute care ii pot salva viata persoanei care se testeaza”, spune Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele SRP.

In Romania, aproximativ un milion de personae sufera de BPOC. Medicii spun ca aceasta boala poate induce pacientul in eroare foarte usor, tocmai din cauza faptului ca simptomele nu sunt specifice putand fi confundate, extrem de usor, fie cu efectele fumatului- tuse, expectoratie, fie cu cele ale inaintarii in varsta – oboseala sau senzatie de sufocare. Pentru ca nu este diagnosticata din timp, boala poate afecta, pe rand, toate organele, iar pacientii trateaza toate celelalte afectiuni nestiind, de fapt, ca BPOC este cauza acestora.

Bronhopneumopatia obstructiva cronica este o boala diversa, care variaza de la bronsita pana la emfizem pulmonar, caracterizata prin simptome respiratorii persistente si prin limitarea fluxului de aer care se datoreaza cailor respiratorii si /sau anomaliilor alveolare. La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc este fumatul, insa boala poate fi cauzata si de expunerea indelungata la pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd). Expertii preconizeaza ca, in mai putin de trei ani, BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

Primele semne care impun  vizita la un medic pneumolog sunt tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma), suieratul, gafaitul, senzatia de sufocare (dispnee) instalata cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate sau cand toleranta la efort care devine din ce in ce mai redusa.

Potrivit unui studiu realizat in 2012 in Romania, pe un esantion de 10.000 de romani diagnosticati cu BPOC, barbatii cu varsta cuprinsa in intervalul 40-45 ani sunt mai predispusi sa sufere de aceasta boala decat femeile.

Acest lucru ar putea avea legatura si cu faptul ca, de obicei, ei evita vizita la medicul specialist, acordand mai putina importanta simptomelor minore, motiv pentru care boala este déjà instalata cand ajung, intr-un tarziu, la medic.

Profilul persoanelor cu risc pentru BPOC:

• varsta de peste 40 ani;

• fumatori, exfumatori.

www.labucatarie.ro va ureaza sanatate maxima si nu ezitati sa mergeti la medic ori de care ori organismul va da un semn!