alune

Alergia la alune va fi in curand de domeniul trecutului. De ce? Pentru unii copii, consumul de alimente in afara celor preparate in casa a devnit o sursa de anxietate. Cauza este alergia la alune, datorita careia chiar si o mica urma din acest aliment poate fi fatala, provocand reactii alergice severe si chiar necesitatea spitalizarii.
Vestea buna este ca un tratament impotriva acestei alergii este in curs de testare, putand fi aprobat in curand. Tratamentul nu va vindeca alergia complet, permitand copilului sa manance oricate alune doreste, insa ii va oferi o viata normala, atat lui, cat si parintilor sai. Astfel, nu vor mai exista reactii alergice in cazul ingerarii unei mici cantitati de alune, acestea putand fi tolerate de organism.

Unii copii refuza total sa consume alimente care contin alune, de frica reactiilor alergice vazute la altii, desi nu sunt siguri daca au si ei au aceasta problema. Studiul in curs va schimba viata multora. Rezultatele au fost prezentate duminica la Colegiul American de Alergologie, Astm si Imunologie din Seattle si publicat luni in “The New England Journal of Medicine”.

In cadrul studiului, 372 copii care manifestau alergie la alune au consumat o cantitate din ce in ce mai mare de proteine din alune in fiecare zi timp de sase luni, incepand cu cantitati extrem de reduse. Aceasta perioada a fost urmata de inca sase luni de “mentenanta”, in care au consumat echivalentul a o aluna pe zi.

Tratamentul este cunoscut sub numele de imunoterapie orala si este creat in scopul construirii imunitatii la un factor alergen.

Dupa un an, peste doua treimi dintre acesti copii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani au fost capabili sa consume 600 mg proteine de alune – echivalentul a doua alune – fara a avea reactii alergice severe.

Pe de alta parte, doar 4% dintre 124 de copii care au luat un placebo au fost capabili sa tolereze aceeasi cantitate de alune.

Acest tratament nu este garantat sa functioneze pentru toata lumea. Aproape toti copiii au prezentat reactii adverse in timpul studiului, cele mai intalnite fiind durere gastrointestinala, senzatie de greata, voma, mancarimi la nivelul pielii, tuse, iritarea esofagului. O treime din grupul de tratament au prezentat doar simptome usoare, spre deosebire de grupul placebo, in care jumatate au suferit de aceste simptome. Simptome severe au aparut la 4,3% dintre copiii din grupul de tratament la mai putin de 1% din grupul placebo.

Tratamentul necesita aprobare din partea U.S. Food and Drug Administration inainte de a fi scos pe piata. Odata ce va fi disponibil populatiei, se asteapta cerere mare pentru acesta.
Exista si alte tratamente in curs de testare care ar putea rezolva problema alergiei la alune. Sanofi este unul dintre ele – un medicament imunoterapeutic care se administreaza sub limba. In plus fata de proteina din alune utilizata in studiul de mai sus, acesta contine un compus care poate creste toleranta sistemului imunitar alergenii din alune.

Un alt tratament in curs de testare foloseste Xolair – un medicament impotriva alergiilor care are ca efect blocarea unui anticorp implicat in reactiile alergice la alune.

De asemenea, cercetatorii din Stanford studiaza un vaccin care poate reduce raspunsul inflamatoriu al organismului la alune. Vaccinul contine, pe langa alte substante, si proteine din alune.

Cercetatorii spera ca, in curand, problema alergiei la alune va fi solutionata, cel putin pentru o parte dintre copii; parintii asteapta cu nerabdare ca noul tratament sa fie scos pe piata, iar copiii lor sa aiba o viata normala.

https://www.healthline.com/