sarea

Pana de curand se considera ca o dieta saraca in sare scade riscul de atac de cord si de atac cerebral. Este stiut faptul ca ea creste presiunea sangvina. Multe alimente de pe piata deja contin sare in exces, de aceea se recomanda sa nu mai adaugam acest ingredient in mancarea cumparata.

Atat un regim alimentar foarte sarac in sare, cat si unul foarte bogat in aceasta substanta pot fi la fel de nocive. Cantitatea recomandata zilnic unui adult este de maximum 6 g. Totusi, conform unui studiu publicat vara aceasta in revista medicala „The Lancet”, un consum zilnic regulat de 7,5 – 12,5 g nu presupune diferente semnificative. Studiul a fost efectuat pe 95.767 participanti din 18 tari, carora le-au fost monitorizate dietele.
Autorii studiului afirma ca un consum redus de sare, sub 5 g pe zi, ar creste riscul de boli cardiovasculare, insa aceasta ipoteza a fost contestata de catre alti cercetatori.
In concluzie, daca este consumat moderat, sodiul poate avea un aport pozitiv in sanatatea inimii si a vaselor de sange, insa poate provoca dezechilibre daca este consumat in cantitati prea mici sau prea mari.

Conform studiului, dietele foarte bogate in sare au legatura directa cu presiunea sangvina crescuta si, implicit, cresterea riscului de atac cerebral. Acest lucru a fost observat extrem de clar in zonele unde populatia mananca foarte sarat (peste 12.5 g sare/zi), ca de exemplu China, unde sosul de soia este consumat frecvent.
S-a mai descoperit ca accidentele cardio-vasculare apar in numar redus in zonele unde populatia consuma mai mult potasiu – care se gaseste din abundenta in fructe, legume si alune.

Corpul uman are nevoie de sodiu, insa necesarul este cu atat mai redus cu cat clima este mai aspra. In regiunile cu climat foarte cald, oamenii au nevoie sa consume mai multa sare, deoarece mare parte din ea se pierde prin transpiratie.
Studiul este totusi controversat de alti experti, care sustin ca riscul crescut de boli cardio-vasculare observat la persoanele care au o dieta saraca in sare nu are legatura cu acest lucru. Singurul lucru care ramane cert este ca un consum crescut de sare predispune, intr-adevar, la acest tip de probleme de sanatate.

Sursa: www.independent.co.uk