vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), fiind prezenta in organism sub doua forme principale: Vitamina D2 (ergocalciferol) si Vitamina D3 (colecarciferol).

Functia principala a vitaminei D este absorbtia si fixarea in organism a calciului si fosforului, care au rol principal in dezvoltarea si mentinerea sistemului osos puternic si sanatos.

Vitamina D este produsa in mod natural de catre organism la nivelul pielii, dupa expunerea la soare. Ea mai poate fi gasita si intr-o serie de alimente:

alimente cu vitamina D

  • peste gras: somon (ex. hering, sardine in ulei);
  • stridii;
  • avocado;
  • migdale;
  • ciuperci;
  • mazare;
  • oua – in special galbenusul.

Carenta de vitamina D din organism determina o serie de simptome: dureri musculare, transpiratie excesiva, stari depresive, schimbari bruste ale dispozitiei, iritabilitate, oboseala, lipsa de concentrare.

Desi vitamina D are o importanta majora in mentinerea sanatatii organismului, s-a dovedit ca suplimentele alimentare care contin aceasta vitamina nu au un efect spectaculos.

In urma studiului initulat VITAL, s-a descoperit ca administrarea de suplimente de vitamina D nu reduce riscul de aparitie a cancerului sau a bolilor cardiovasculare, asa cum se considera inainte.

Astfel, s-a demonstrat ca nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste riscul aparitiei de cancer sau de boli cardiovasculare intre persoanele care iau 2000 de UI (unitati internationale) de vitamina D pe zi si cei care iau un medicament placebo.  Vitamina D din farmacii era considerata un medicament care ajuta la intarirea oasele si prevenirea  obezitatii, diabetului, bolilor autoimune si bolilor de inima. Studiul care tocmai s-a efectuat arata insa contrariul, suplimentele pe baza de vitamina D neavand niciun rol in prevenirea acestor probleme de sanatate.

Studiul a fost efectuat pe 25.871 de persoane din SUA – barbati de 50 de ani sau mai mult si femei de 55 de ani sau mai mult; studiul a durat 6 ani. Participantii nu suferisera de boli cardiovasculare sau cancer.

Dintre cei care au luat zilnic suplimente de vitamina D, 396 au suferit de atac de cord sau au decedat datorita unei boli cardiovasculare, comparativ cu 409 care au luat un placebo. Lucrurile stau similar si in cazul cancerului: 793 dintre cei care au luat vitamina D au fost diagnosticati cu diferite tipuri de cancer invaziv, comparativ cu 824 care au luat un placebo.

Rezultatele studiului au fost prezentate la sesiunea stiintifica din 10 noiembrie a American Heart Association si au fost publicate in aceeasi zi in New England Journal of Medicine.     

Sursa: www.descopera.ro