Ceaiul Negru, cel mai consumat ceai din lume

Ceaiul negru ca si ceaiul verde este obtinut din frunzele plantei Camellia Sinesis. Metoda de procesare este cea care face posibila obtinerea a doua produse diferite. Mai putenic decat ceaiul verde, dar mai putin slab decat o cafea, ceaiul negru a reusit sa cucereasca multe civilizatii iar acestea l-au integrat devenind parte componenta a lifestyle-ul lor.

Oamenii l-au indragit atat pentru gust sau, cat si pentru beneficiile aduse organismului, creandu-si tabieturi, rituari de pregatire si servire ale ceaiului, dar si retete culinare de dulciuri sau bauturi care au la baza ceaiul negru.

Tari ca Marea Britanie, Rusia, Turcia, lumea araba si nu numai au facut din consumul ceaiului negru o traditie care s-a conservat si pastrat pana in zilele noastre.

Ceaiul negru este produsul unui proces complex. Frunzele culese sunt lasate la uscat cel mult 18 ore, in ladite de lemn, apoi sunt rulate si intinse in camere umede si reci. Acest „ritual” duce la obtinerea frunzelor de culoare inchisa.

Ceaiul negru isi are originile in doua tari care fascineaza prin culturile lor: CHINA si INDIA.

Sortimentele de ceai negru chinezesc sunt:
– Lapsang Souchong – originar din provincia Fujian are izul unui foc de tabara, iar acest lucru se datoreaza modului de procesare. Frunzele de ceai sunt afumate cu ace de pin. De aici provine aroma sa puternica.
– Keem – este un ceai cu o aroma echilibrata de fructe, pin si flori. Acesta este unul dintre ingredientele de baza ale renumitului English Breakfast.
– Dian Hong – originar din provincia Yunnan, acest tip de ceai reprezinta materia prima din care se obtin unele dintre cele mai rafinate tipuri de ceai. Culoarea sa este oranje – auriu ofera un adevarat spectacol cromatic.

Ceaiul negru Indian insumeaza trei sortimente:
– Assam – este un ceai puternic aromat, cu gust de malt si o culoare foarte intensa. Locul de cultivare se afla la nivelul marii. Avand o textura tare si un gust intens Assam este ingredientul principal al ceaiurilor compuse: Irish, English si Scottish Breakfast.
– Darjeeling – este un ceai cultivat in zonele deluroase de la poalele muntilor Himalaya, regiunea Darjeeling. Este foarte apreciat de catre consumatori pentru gustului sau floral cu note fructate, cat si pentru nuante sale auriu-rosiatice.
– Nilgiri – provine dintr-o regiune mult mai inalta decat cea a Darjeelingului. Aroma sa este foarte delicata. Este un ceai pe care il poate consuma chiar si un “incepator” tocmai datorita subtilitatii gustului.

www.landoftea.ro

Autor: Simona Trifu – Marketing Manager www.landoftea.ro