Drumul ceaiului catre batranul continent

Fiecare poveste a ceaiului este speciala si fascineaza atat pe cunoscatori cat si pe amatori.

Astazi nu mai surprinde pe nimeni gama variata de mixuri din ceai, plante, fructe si flori.
Numeroase retete culinare culinare au fost inventate pentru a diversifica si mai mult intrebuintarea ceaiului.

Desi ceaiul a fost descoperit cu secole in urma in Asia, pe batranul continent s-a vorbit despre el abia in secolul al XIII-lea. Primele insemnari i-au apartinut lui Marco Polo, fiind precedat de preotul iezuit J. P. Maffei si exploratorul polonez Michael Boym. Cel din urma a impartit in lucrarea sa scrisa ceaiul in doua categorii: ceaiul verde obtinut din frunze de Camellia Sinensis si ceaiul galben obtinut din florile aceleiasi plante.

Astazi foarte multi atribuie meritele raspandirii ceaiului in Europa britanicilor, insa vapoarele olandezilor aduc pentru prima data ceaiul in Europa secolului al XVII-lea. Din porturile Olandei ceaiul isi urmeaza cursul catre Italia, Franta Germania si Portugalia.

In Londra ceaiul devine foarte cunoscut datorita negustorului Thomas Garray care aduce in casele de ceai londoneze frunzele de Camellia Sinesis in anul 1658.

Consumul de ceai la curtea regala a Angliei se impune ca un ritual zilnic – life style-ul englezesc – dupa casatoria regelui Carol al II-lea cu printesa de origine portugheza Catarina Braganza.

Din cauza pretului foarte ridicat in perioada aceea ceaiul era o bautura accesibila doar claselor sociale inalte.

In timp ce in Anglia ceaiul era bautura aristocratilor, in Olanda acesta nu cunostea clasa sociala.

In tari ca Franta si Germania ceaiul pierde relative repede teren in fata cafelei.

Astazi ceaiul se gaseste in diverse combinatii si numeroase forme de ambalare, de la pungutele cu ceai vrac pana la inovatorul plic grand pack. Cel din urma a fost conceput initial pentru sectorul horeca, insa magazinele de specialitate il vand si sectorului casnic.

http://landoftea.ro/

Autor: Simona Trifu – Marketing Manager www.landoftea.ro