Vanilie

Vanilia a fost descoperita in Mexic de catre conchistadorii spanioli, de unde a fost adusa apoi in Europa, alaturi de alte mirodenii. Exista un document din 1662 in care se vorbeste despre obiceiul incasilor de   a-si aroma ciocolata calda cu multa vanilie.




In epoca medievala nu a fost foarte mult folosita in gastronomie deoarece era foarte rara si de aceea si foarte scumpa. La vremea aceea, era prizata precum tutunul, crezandu-se ca ar avea virturi afrodisiace. In secolul al XIX-lea, odata cu raspandirea pe scara laraga a inghetatei si a altor produse de cofetarie si patiserie, vanilia a inceput sa fie tot mai mult folosita si intalnita in bucatarii.

Vanilia, este fructul unei orhidee, asemanator unei pastai tubular. Exista peste 110 varietati de orhidee care produc pastai de vanilie, dar numai una singura, Vanilla planifolia, are fructele comestibile, cu gust si parfum deosebite. Orhideea de vanilie creste doar in zonele tropicale, in Mexic, Tahiti, Madagascar, Mauritius si Indonezia. Pentru a se obtine fructele de vanilie, florile sunt polenizate, de cele mai multe ori manual, in perioada foarte scurta de timp in care se deschid. Fructele nu sunt lasate sa se coaca pe deplin, pentru ca, atunci cand sunt maturizate sufficient, pastaile se deschid si lasa sa cada semintele care poarta toata aroma si parfumul deosebite. Pastaile sunt culese manual, cu multa grija, si apoi urmeaza un lung proces de tratare, proces ce dureaza aproape 6 luni, timp in care sunt oparite, uscate la soare, ca sa se evapore apa si apoi lasate in spatii aerisite, ca sa fermenteze si sa produca aroma specifica.

Calitatea si aroma vaniliei variaza in functie de regiunea unde creste orhideea care o produce, dar si de conditiile in care se desfasoara acest proces tehnologic de extragere a esentei de vanilie. Unele regiuni produc fructe de vanilie cu o concentratie mai mica de vanilina.

Vanilia se comercializeaza sub forma unor batoane uscate, ca pudra de vanilie sau ca extract pur, sub forma unui lichior fin, foarte concentrat si foarte scump, care se scoate numai din fructe bine coapte.

Exista si produse artificiale, obtinute in laboaratoare, care imita aroma si parfumul de vanilie.

Cum se pastreaza vanilia?

Batoanele de vanilie se pastreaza, pana la 6 luni, in pungi de plastic in frigider.Pudra de vanilie se pastreaza in pungi de hartie, tot in locuri reci, uscate, ferite de caldura si lumina.

Din secretele vaniliei

• Puneti cateva picaturi de concentrat de vanilie pe o bucata de bumbac si stergeti becurile reci. Cand le veti aprinde, casa va mirosi uimitor.

• Stergeti interiorul frigiderului cu un prosop de bucatarie stropit cu concentrat de vanilie si scapati de mirosurile neplacute.

• Batonul de vanilie poate fi folosit intreg, de mai multe ori, pentru aromarea mai multor produse. Dupa o folosire, clatiti-l bine cu apa rece, uscati-l si apoi folositi-l din nou sau pastrati-l intr-un celofan, la rece.

• Puneti un baton de vanilie intr-un borcan de zahar praf, inchis ermetic. Dupa cateva saptamani veti avea o pudra aromata de vanilie.

La ce se mai foloseste vanilia?

Vanilia este folosita mai mult la prepararea deserturilor, dulciurilor si prajiturilor. In gastronomia mediteraneeana si  in cea exotica se folosete la aromarea mancarurilor, a branzeturilor, a iaurturilor, a fructelor de mare, a cocteilurilor din bauturi racoritoare si alcoolice. In unele regiuni se bea cafea aromata cu vanilie.Anumite sortimente de tutun de pipa sau din acela folosit la fabricarea trabucelor, sunt aromate cu vanilie. Vanilia este folosita si in industria cosmetica, la prepararea parfumurilor si a cremelor.