„Regina branzeturilor“, delicatesa produsa doar intr-un sat din Suedia

Conform www.adevarul.ro, branza Västerbottensost, este considerata “regina branzeturilor”, delicatesa care poate fi produsa doar intr-un sat din Suedia. Este servita si in cadrul nuntilor regale sau la luxosul restaurant Noma din Copenhaga. Reteta culinara originala si motivul pentru care aceasta gustare poate fi produsa doar in cea mai nordica regiune suedeza reprezinta unul din cele mai bine pastrate secrete ale gastronomiei.

„Regina branzeturilor“, delicatesa produsa doar intr-un sat din SuediaSatul Burträsk, din Suedia, singura zona din lume in care se produce branza Västerbottensost, un soi scump de branza tare, galbena, cu gauri, despre care se spune ca inglobeaza cu succes toata gama de gusturi: dulce, sarat, acru si amar. Acest tip de branza delicioasa a inspirat chiar si artistii. Este expusa atat pe tarabe in timpul festivalurilor suedeze de vara, dar este servita si in cadrul dineurilor sau nuntilor regale, la petrecerile de decernare a premiului Nobel sau la restaurantul de lux Noma, din Copenhaga. Faimosul dramaturg August Strindberg a pomenit-o in poeziile sale, in timp ce Printul Hassan al Iordaniei a spus ca branza Västerbottensost este ce iubeste cel mai mult la Suedia. Cererea pentru acest tip de branza este foarte mare, iar producatorii au incercat sa prepare delicatesa intr-un oras din apropiere, in Umeå, insa, gustul nu a fost acelasi. Ulterior, s-a ajuns la concluzia ca acest tip de branza poate fi preparat doar in satul Burträsk, dar nimeni nu stie de ce, nici macar oamenii de stiinta care au supus branza Västerbottensost la teste ADN, realizand pana la 12 documentare despre aceasta gustare.

„Regina branzeturilor“, delicatesa produsa doar intr-un sat din SuediaDe-a lungul timpului au aparut diverse teorii cu privire la imposibilitatea de a reproduce gustul delicios al acestui soi de branza. S-a sugerat ca aroma unica a Västerbottensost se datoreaza rafturilor de molid folosite in depozitele din satul Burträsk, unde branza este lasata la invechit si cate 14 luni sau ca zilele lungi de vara afecteaza starea de spirit a vacilor si laptele are alt gust. Conform unei alte teorii, gustul branzei este influentat de un meteorit care a lovit zona cu mult timp in urma si datorita caruia s-a format lacul de langa Burträsk. Datorita acestui meteorit, a fost influentat si solul, care este bogat in calciu, si care, la randul lui, a avut un efect asupra hranei si implicit asupra animalelor, schimband in mod misterios gustul laptelui.

Potrivit legendei, branza Västerbottensost a fost creata in 1872 din greseala. O laptareasa pe nume Ulrika Eleonora Lindstrom, din Burträsk, a fost distrasa de la sarcinile ei zilnice de un amant, asa ca procesul de productie al branzei a suferit schimbari. Accidentul, insa, a avut rezultate imbucuratoare. Reteta exacta este insa un secret, dar pasii principali in producerea acestei delicatese nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul anilor. Laptele este livrat de la 20-30 de ferme locale, pasteurizat si covasit. Consistenta branzei este inca testata manual, potrivit bbc.com. Granulele de cas care apar dupa drenarea zerului lichid sunt puse in panze si inmuiate in saramura dupa un program strict. Casurile de branza rezultate, care cantaresc in jur 18 kilograme fiecare, sunt apoi lasate la invechit intr-un depozit din apropiere.

Sursa foto: bbc.com