
Chiftelutele de dovlecei sunt delicioase, foarte usor si rapid de preparat. Sunt o alegere buna pentru aceasta perioada a anului cand piata abunda in dovlecei proaspeti.
Ingrediente pentru chiftelutele de dovlecei
• 400 g dovlecei;
• 1 lingurita sare;
• 30 g marar;
• ceapa potrivita;
• 100 g telemea;
• 1 ou;
• 50 g faina;
• piper, dupa gust;
• ulei;
• 150 g smantana sau iaurt gros;
• 2-3 catei usturoi.
Mod de preparare chiftelutele de dovlecei
Radeti dovleceii intr-un castron, pe razatoarea mare. Presarati sare si piper si lasati sa stea astfel 15 minute. Dupa un sfert de ora acestia lasa foarte multa zeama. Ii stoarceti in palme si ii asezati intr-un alt castron, mai mare, unde pregatiti intreaga reteta. Adaugati ceapa tocata marunt, apoi mararul proaspat si el tocat. Amestecati totul cu o lingura de inox si adaugati si oul intreg. Radeti telemeaua tot pe razatoarea mare, deasupra compozitiei si continuati omogenizarea. La sfarsit adaugati, in ploaie, faina. Amestecati in continuare cu grija sa nu se faca cocoloase. Obtineti astfel un aluat moale.
Incingeti ulei intr-o tigaie. Luati cu lingura din compozitie si puneti in tigaia cu ulei incins. Pentru a nu fi prea groase intindeti usor presand cu lingura. Rumeniti-le pe ambele parti.
Pregatiti si un sos de iaurt sau smantana cu usturoi. Curatati usturoiul si il treceti prin presa pentru usturoi, adaugandu-l peste iaurt sau smantana. Amestecati pentru uniformizare.
Chiftelutele prajite le scoateti pe un servetel de hartie care va prelua excesul de ulei. Serviti-le calde sau reci, impreuna cu sosul de iaurt sau smantana cu usturoi.
www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna cu voie buna!