O idee pentru iarna si anume, dovlecei murati
Deja pe piata sunt suficienti dovlecei, la preturi acceptabile. Alaturi de alte feluri clasice de muraturi puteti pune in camara pentru iarna si cateva borcane de dovlecei. Sunt gustosi si usor de preparat.
Ingrediente dovlecei murati
Aceste ingrediente sunt pentru 4 borcane de 900 ml.
- 12 dovlecei tineri si subtiri, aproximativ 1,5 kg;
- 5-6 catei de usturoi;
- boabe de mustar;
- boabe de piper negru;
- 3-4 frunze de dafin;
- floare de marar uscat;
- 4 linguri sare mare neiodata (regula e de 1 lingura de sare la un borcan);
- 4 linguri zahar, sau 3-6 lingurite de miere, dupa gust;
- 200 ml otet alb de 9 grade;
- Apa (cat acopera dovleceii; aproximativ 300 ml).
Mod de pregatire dovlecei murati
Spalati borcanele si sterilizati-le. Alegeti dovleceii, spalati-i si asezati-i in borcane. Daca sunt mai lungi, taiati-i cat inaltimea borcanului. Asezati deasupra lor, in fiecare borcan cate un catel de usturoi feliat, boabe de piper, cateva boabe de mustar, o foaie de dafin si marar uscat. Peste toate acestea adaugati in fiecare borcan 1 lingura de zahar (sau 2 lingurite rase de miere) si 1 lingura plina de sare. Adaugati in fiecare borcan 50 ml de otet, dupa care umpleti borcanul cu apa, cat sa acopere dovleceii. Inchideti cu capace. Pregatiti o oala mare cu apa si asezati borcanele invelite in prosoape de bucatarie. Puneti pe foc si fierbeti de cand a inceput apa sa fiarba inca 20 minute. Lasati sa se raceasca in oala.
Sunt deliciosi si au un gust dulce-acrisor. Daca, de exemplu, vreti sa-i obtineti mai rozalii, puteti pune cate o frunza mica de visin in fiecare borcan.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la bucatarit!