ciocolata de casa

Ciocolata este una dintre cele mai apreciate dulciuri din lume. Exista chiar o zi internationala a ciocolatei incepand cu anul 1995,in data de 11 iulie. Placerea gustului este principalul atuu al consumului de ciocolata. O adevarata industrie de profil s-a dezvoltata in intreaga lume si are profituri substantiale. Studiile au aratat ca un european consuma in medie 5,2 kg de ciocolata pe an. Piata abunda de ciocolata in toate formele si pentru toate gusturile, dar exista si posibilitatea prepararii ei acasa.

In aceasta reteta vom folosi zaharul de cocos, un indulcitor care a devenit foarte popular in ultimii ani. Acest zahar este derivat din palmierul de nuca de cocos si este mai nutritiv si cu un indice glicemic mai scazut. Este un zahar natural fabricat din laptele de nuca de cocos, care este lichidul dulce al plantei de nuca de cocos. Acesta este adesea confundat cu zaharul de palmier, care este similar, dar facut dintr-un alt tip de palmier.

Zaharul de cocos se face printr-un proces natural in 2 etape:

  • Se face o taietura pe floarea palmierului de nuca de cocos si seva de lichid se colecteaza in recipiente.
  • Seva este tinuta la caldura pana cand cea mai mare parte se evapora.

Produsul final este maro, granulat si cu gust de caramel. Culoarea sa este similara cu cea a zaharului brut, insa marimea particulelor este de obicei mai mica.

Ingrediente pentru ciocolata de casa

• ½ kg zahar de cocos;
• 100 ml apa;
• 200 g unt;
• 500 g lapte praf;
• 4 linguri cacao;
• 5 picaturi esenta de rom sau migdale;
• 100 g nuci, migdale sau fistic (ce va place sau ce aveti);
• 75 g stafide.

Mod de preparare ciocolata de casa

Dizolvati zaharul in 100 ml de apa. Puneti la foc mic si amestecati pana obtineti un sirop legat ca pentru dulceata. Cerneti cacaoa si laptele praf pentru a fi aerate. In siropul obtinut topiti untul si adaugati treptat, amestecand continuu, laptele praf si cacaoa, in ploaie. Cand are consistenta unei creme, este gata. Adaugati esenta dorita, nucile, migdalele sau fisticul (tocate marunt), si stafidele. Turnati intr-o tava tapetata cu hartie de copt in strat uniform si lasati la racit. Imediat ce s-a racit, taiati in cubulete sau forme dreptungiulare.

Cu toate ca nu este la fel de cremoasa ca cea obtinuta industrial, ciocolata de casa este consumata cu placere.

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna, cu voie buna!