crema de zahar ars

Crema de zahar ars, un deliciu al copilariei, o reteta nu foarte sofisticata sau pretentioasa, pe care mama, o facea adesea in perioada cand cofetariile nu erau atat de dese si sortimentele de prajituri erau mai putine si cu ingrediente naturale. O sansa in plus de-a afla cum sa pregatiti usor un desert minunat de delicios.

Ingrediente pentru crema de zahar ars

• 1 L lapte fier si racit;
• 200 de g zahar (eu folosesc zahar de cocos);
• 7 oua;
• Un pliculet zahar vanilat sau continutul unei pastai de vanilie;
• un strop de sare.

Mod de preparare crema de zahar ars

Pregatiti formele de ramekin si incepeti sa preparati zaharul caramelizat.

Puneti pe foc o tigaie in care adaugati 150 g de zahar. Focul trebuie sa fie mic. Amestecati continuu si miscati usor tigaia stanga – dreapta, imediat ce zaharul incepe sa capete culoare aramie si se caramelizeaza.

Tapetati formele de ramekin cu zaharul caramelizat prin rotirea lor cu inclinari repetate astfel incat sa fie acoperiti peretii, si uniform, fundul. Lasati la racit. Zaharul caramelizat se aude cum pocneste usor.

Intre timp pregatiti crema propriu-zisa. Intr-un bol, spargeti ouale, adaugati restul de zahar si mixati la viteza potrivita. Presarati un strop de sare, puneti vanilia si apoi adaugati treptat laptele rece mixand continuu. Cu ajutorul unui polonic, distribuiti amestecul de oua, zahar, lapte si vanilie in formele de ramekin tapetate cu zahar caramelizat.
Puneti aceste forme de ramekin intr-o tava / vas mai inalta (inalt) (ca o tava suport), umpluta pe jumatate cu apa si bagati la cuptor (se pregateste la bain marine), la 180 °C, timp de 30 – 40 minute. La 10 minute, completati cantitatea de apa din tava suport cu o cescuta de apa rece pentru a nu fierbe cat se coace crema.

O scoateti periodic si o miscati un pic stanga-dreapta, pentru a vedea daca este compacta. Imediat ce s-a copt, o scoateti, o lasati sa se raceasca si apoi o introduceti 1-2 ore la frigider.

Dupa ce au stat la rece, scoateti formele de ramekin din frigider si desprindeti crema de zahar ars de pe peretii vasului. Puteti sa va ajutati de un cutit desprinzand usor de pe margini.

O alta metoda de a scoate crema de zahar ars din forme este sa puneti desupra formei o farfurie si apoi intoarceti forma cu fata in jos, batand-o puternic pe fund. Astfel, crema de zahar ars va sta frumos pe farfurie, scurgandu-se siropul format.

Sfatul bucatarului

Un secret al obtinerii rapide al zaharului caramel de culoare nu foarte intensa este adaugarea chiar de la inceput a unui strop de apa in mijlocul vasului, deasupra zaharului. Veti observa ca aceasta este rapid absorbita, extinzandu-se spre margini ca o pata. Este ceea ce va da putin ragaz la preparare, altfel, putand exista riscul sa-l carbonizati…

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit!