Crostata cu magiun de prune si nuci

 

Crostata cu magiun de prune si nuci este un desert care imi aduce aminte de copilarie, de bunici. De ce? Datorita magiunului de prune facut de bunica care era…..yamiiii……era foarte delicios. Mancam pe paine, cu nuci culese din nucul din gradina…..Era facut afara, intr-un tuci imens cu prune proaspete, culese de noi (eu si verisorii mei). Ce frumos…..Amintiri din copilarie.

De cate ori prepar acest desert imi aduc aminte de acele clipe minunate.Mai bine i-as spune desertul copilariei mele.

Ingrediente pentru crostata cu magiun de prune si nuci

• 400 g faina;
• 100 g zahar de cocos;
• 200 g unt;
• 2 oua;
• 1 praf de sare;
• 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu;
• Zahar vanilat sau coaja de lamaie rasa;
• 1 lingura de apa rece;
• 1 borcan de magiun de prune;
• 150 g nuci tocate;
• 1 ou pentru uns.

Mod de preparare crostata cu magiun de prune si nuci

Pentru aluat, pregatiti un vas in care adaugati faina si untul rece, taiat bucatele. Le amestecati pana obtineti un aluat nisipos. Apoi, adaugati ouale, sarea, zaharul, coaja de lamaie, bicarbonatul si apa rece. Zaharul il puteti face pudra cu ajutorul unei rasnite. Amestecati bine pana obtineti un aluat omogen. Formati o bila din el, il inveliti intr-o folie de plastic si il bagati la frigider pentru 20 – 30 minute.
Intre timp, taiati nucile bucatele si ungeti cu unt o tava rotunda.
Dupa ce scoateti aluatul de la frigider, il intindeti pe blatul de lucru (pe care ati presarat faina) si apoi, usor il puneti inm tava. Taiati surplusul de aluat, pe care il pastrati pentru a face din el un grilaj. Intepati aluatul cu o furculita, de mai multe ori, pentru a nu se umfla in timpul coacerii.
Adaugati magiunul de prune pe toata suprafata aluatului, presarati si nucile tocate si apoi, cu ajutorul unei role zimtate sau cu ajutorul unui cutit, taiati din aluatul ramas (si pe care l-ati intins pe blatul de lucru), fasii, fasii pe care le asezati deasupra, ca un grilaj.
Spargeti un ou, il bateti bine si ungeti grilajul format.
Bagati la cuptor, la 180 °C timp de 30 minute sau pana cand aluatul este copt. Ornati sau nu cu zahar pudra.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit si Pofta buna cu voie buna!