La stanele din Marginimea Sibiului, ciobanii isi servesc adesea oaspetii cu balmos. Este un amestec de mamaliga, lapte, cas (branza sau urda), foarte gustos si facut din ce au la stana. Se poate prepara si acasa, desigur in cantitati mai mici. Este pe placul celor mari, dar si celor mici.
Ingrediente pentru balmos
• 3 kg lapte;
• 500 g cas;
• 300 g unt;
• 1 kg de faina de malai.
Mod de preparare balmos
Fierbeti laptele si cand clocoteste puneti untul la topit, adaugati faina de malai, in „ploaie” si amestecati continuu sa nu se faca cocoloase. Fierbeti amestecul aproximativ 15-20 de minute, daca e necesar mai adaugati putin lapte fierbinte. Amestecul nu trebuie sa fie foarte gros, ca o mamaliguta moale. Cand compozitia este fiarta adaugati casul taiat in bucati mici si amestecati bine.
Se serveste cald, impreuna cu smatana sau „jintita” = o smatana mai grasa si acrisoara”.
Este mancarea traditionala pastorala, in septembrie, cand coborau oile din munte.
www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna cu voie buna!
Foto: http://acasalaromani.ro/