Reteta culinara, veche din Crisana “Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa” este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor. Reteta culinara din Crisana a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.

Ingrediente:

  • 1 kg faina de porumb alb sau malai Gold Maya;
  • 4 linguri de untura de porc sau ulei;
  • 4 oua;
  • 1,5 l de lapte acru cu smantana;
  • 300 g de carnat de porc de casa;
  • sare dupa gust.

Mod de preparare

Se pune laptele acru cu smantana la fiert cu ouale, carnatii taiati bucatele, untura si se amesteca ca ouale sa nu ramana intregi. Cand incepe sa fiarba se adauga treptat malaiul Gold Maya si se amesteca in continuare sa nu se prinda de fundul oalei. Se continua pana faina este bine fiarta.

Mod de servire

Se poate servi cu lapte acru sau cu muraturi, ca sa taie greata.

Secretul Bucatarului

Faina de porumb alb se gaseste mult mai greu decat faina de porumb galben dar este considerata mult mai gustoasa. In cadrul retetei culinare de balmos poate fi inlocuita cu malai Gold Maya pentru un gust la fel de bun.

Despre Muntii Padurea Craiului

Muntii Padurea Craiului ocupa o suprafata de aproximativ 1150 km² si se incadreaza din punct de vedere administrativ in partea central-estica a judetului Bihor, ocupand o pondere de 15,2 % din suprafata acestuia. In acelasi timp, reprezinta zona montana cea mai apropiata de orasul Oradea (aflat la circa 35 km de Varciorog si la 60 km de Suncuius).