Aceste retete culinare vechi sunt preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizand, de fiecare data, sursa.
Aceste retete au fost publicate in ”Carte de bucatarie — 1501 feluri de mancari” (1935), cu o prefata de Constantin Bacalbasa.
Carnati din pasere
Iei: 500 g carne de pasere — gaina sau pui—100 g carne slaba de porc, 400 g slanina proaspata; toate acestea toaca-le impreuna foarte subtire. Adaoga tocaturei 150 g de ficat (foie gras) trecut prin sita, 100 g trufe tocate, 12 g sare, putin piper, foarte putina nucsoara rasa si un paharut cu coniac. Umple matele, trece carnatii prin unt fierbinte si apoi prin praf de miez de paine, apoi pune-i la gratar sau coace-i in unt proaspat in cratita. Acesti carnati se insotesc de un sos Perigueux sau un sos Supreme. Apoi se alatura si o piurea de cartofi, linte, mazare, fasole dupa dorinta.
Omleta surpriza
Pune pe o tava o coca subtiata, cu vergeaoa pana la 2 centimetri grosime; coca trebue facuta astfel: intr’o cratita bate cu lingura de lemn 3 galbenusuri de oua si 100 grame zahar pisat, adaogi 3 linguri de visinata sau or ce alt lichior; in sfarsit 100 g faina turnata ca ploaia si 3 albusuri de oua batute ca zapada tare. Amesteca. Pe aceasta coca asezi or ce inghetata vrei. Acoperi inghetata cu un strat de prajitura ”meringue”. Crema meringei sa fie tare. Cu cutitul o intinzi si ii dai grosimea unui centimetru si jumatate. Pune la coptor foarte fierbinte pentru ca meringa sa coaca repede fara ca caldura sa patrunda pana la inghetata si s’o topeasca. Coca pe care va fi pusa inghetata va trebui coapta mai inainte la coptor moderat pusa pe o coala de hartie intinsa pe o tava.
Sursa: http://www.agerpres.ro/