puricei var1

Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Arpis.

Reteta traditionala ”Puricei” a fost oferita de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro si preparata de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.Ca multe alte mancaruri cu specific traditional, „Puriceii” sunt un fel de mancare facut la tara si încropit din resturi: de friptura si de mamaliga, încalzite si amestecate, mancate cu mana. Exista mai multe retete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în functie de perioada în care erau pregatite: vara – o reteta mai usoara, cu mai multa branza si mai putina carne si grasime; iarna – o reteta mai grasa, cu jumari, carne si carnati, toate prajite în untura sau ulei.

Ingrediente:

Malai Arpis1 kg;

200-300 g carnati;

2-3 linguri ulei Arpis;

Piper Kotanyi;

Optional:

300 g branza de burduf / telemea oaie;

3-4 oua;

Lapte batut Traditii din Romania;

Mod de preparare:

Varianta 1:

Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai Arpis, de cu seara. A doua zi, carnatii taiati marunti, peste care se pot adauga resturi de friptura si jumari, se prajesc in ulei Arpis sau untura (se pot folosi carnati deja prajiti si reincalziti in untura), intr-un ceaun sau tigaie.Acolo, peste toate, se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, in bucatile de mamaliga.

Mod de servire: Se mananca cu varza acra tocata si stropita cu ulei Arpis.

puricei var2

Varianta 2

Se prepara o mamaliga normala si se lasa sa se raceasca (preferabil pana a doua zi). Mamaliga rece se faramiteaza cu furculita de cu seara, ca sa se usuce. Se pune mamaliga in uleiul incins si se amesteca fara incetare, cu lingura, ca sa nu se arda. Cand mamaliga s-a sfaramat, devenind iar malai si incepe sa isi schimbe culoarea se pune branza de burduf faramitata cu furculita si se amesteca repede in continuare pana branza se inglobeaza in malaiul copt. Impreuna cu branza se adauga si carnatii taiati foarte mic. Optional se adauga ouale batute bine continuand sa amestecam pana cand acestea se inglobeaza in malaiul imbunatatit, fara sa se faca „omleta”. Se adauga piper Kotanyi dupa gust.

Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu laptele batut Traditii din Romania, pentru a taia greata.

Secretul Bucatarului:

Adevarata savoare a mancarii sta în „prelucrarea” ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi între degete si le mananci. Retetele traditionale din Muntenia au fost puse la dispozitia proiectului de Complex Draganesti de Vedea, Mariana Robescu (blog Retetele Marianei), Dolores Benezic (blog dolo.ro), Daimon Trattoria si Gelu Jilavu – Food Manager Traditii Culinare Romanesti.

Retetele lunii decembrie au fost preparate la Daimon Trattoria si fotografiate de Diana Radulescu.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com si pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta Buna !

_______________________________________

logo gastromag

Recomandarea

farfurie patrata

Puriceii se pot servi in farfuriile patrate, adanci rosii, Cosy & Trendy

furculita inox etnic

Si se pot manca cu furculita inox Ethnic