Gogosi daneze

Pentru ca atmosfera de sarbatori si mirosul de mar si scortisoara sa-l avem si in ianuarie cel friguros, Kuma recomanda o reteta tipic daneza – Aebleskiver sau gogosi daneze.




Aebleskivers, asemanatoare gogosilor ca forma si textura, sunt un desert traditional in Danemarca, mai ales in perioada de iarna. Desi, la prima vedere par a fi niste gogosi, aluatul este similar clatitelor americane.

Se gatesc intr-o tigaie speciala din fonta prevazuta cu 7 sau mai multe adancituri in care se pune aluatul si se coc pe aragaz. Daca nu aveti tigaie speciala, aluatul pentru Aebleskiver poate fi copt si intr-o tigaie normala de clatite, pe  foc mediu si veti obtine clatite asemanatoare cu cele americane.

Exista si o legenda legata de aparitia lor.Se spune ca vikingii intorsi din lupta de pe mare au vrut o portie de clatite pentru a-si intrema puterile si pentru ca nu aveau tigai si-au folosit scuturile pentru a coace in ele clatitele. Scuturile aveau adancituri, asa ca unele dintre clatite au luat forma unor mici gogosi pufoase.

Ingrediente pentru gogosi daneze:

• 3 oua;

• 450 ml lapte;

• 250 g faina;

• 1 lingura zahar;

• ¼ lingurita sare;

• ½ lingurita bicarbonat de sodiu;

• 3 linguri unt topit;

• Pentru serrvit: zahar pudra, scortisoara, gem de zmeura sau fructe de padure, nutella sau ce preferati.

Mod de preparare gogosi daneze:

Amestecati foarte bine galbenusurile, laptele, faina, zaharul, sarea si bicarbonatul de sodiu. Acoperiti amestecul si lasati-l sa creasca 30 de minute.Dupa ce a crescut compozitia, bateti albusurile spuma tare si incorporati-le delicat in amestec.Incingeti tigaia pentru aebleskiver si  puneti cate putin unt in fiecare adancitura.

Turnati putin din compozitie in fiecare forma, umpland trei sferturi, si coaceti gogosile la foc mediu.

Gogosi daneze in tigaie

Intoarceti-le frecvent, cu  ajutorul unei  frigarui, astfel incat sa sa se coaca uniform. Dureaza de obicei 5-6 minute. Prima data se intorc dupa ce au facut o crusta rumena dedesubt, dar aluatul este inca moale deasupra.

Se servesc firbinti, cu zahar pudra, scortisoara si gem de zmeura sau fructe de padure sau orice alt gem preferat. De asemenea, se pot servi si cu nutella.

Reteta oferita de logo Kuma