Ingredientele aluatului de clatite:
- 3 oua;
- 300 g de faina;
- 300 ml lapte;
- 250-300 ml apa minerala sau lapte;
- 3 linguri de unt topit (optional);
- 1 praf de sare;
- optional: 1-3 (maximum) linguri zahar;
- 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (optional);
- aproximativ 50 ml ulei pentru prajit;
Ingredientele umpluturii pentru 8 clatite:
- 250 g de branza de vaci;
- 5 oua;
- 2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat;
- 200 g de smantana dulce;
- 250 g de zahar;
- stafide;
- unt pentru uns vasul gratinabil;
- optional, coaja rasa de la 1 portocala
Mod de Preparare:
Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare. Se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri si se scot pe o farfurie. Pentru umplutura: branza se amesteca cu 1 ou intreg, 50 g de zahar, stafidele, putina coaja rasa de portocala (optional) si 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat.Se pregateste sosul de vanilie: se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu 1 lingura de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, 80 g de zahar si smantana.Clatitele se umplu cu amestecul de branza si se impacheteaza ca sarmalele.Clatitele astfel pregatite se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra. (O alta optiune este sa se monteze clatitele in vase mai mici de tip gratin, in care sa intre cate doua clatite pentru fiecare portie.) Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se dau in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius.Cat timp clatitele se gatesc in cuptor, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga zaharul ramas (120 g) si se continua sa se bata pana cand zaharul e complet dizolvat si se obtine o bezea ferma, lucioasa.Dupa aproximativ 10 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un pos pentru ornare cu deschizatura stelata, dupa preferinta. Tot optional, se poate presara desupra bezelei putina coaja rasa de portocala. Se reintroduc clatitele in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua si se servesc imediat, fierbinti. Clatitele banatene se pot monta in portii individuale de cate doua persoane sau pe platou, socotind cate doua clatite pentru fiecare mesean (varianta preferata si atunci cand se fac clatitele acasa) si se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasa.
Reteta a fost lansata de Hanul Ana-Lugojana, aflat pe drumul ce leaga Lugojul de Faget si sa raspandit in tot Banatul, fiind promovata de Laura Laurentiu pe blogul Retete ca la mama.
www.labucatarie.ro va ureaza Pofta Buna!
Recomandarea:
Untul se topeste in oala de teflon antiaderenta de la Moneta
Clatitele se pregatesc la cuptor intr-un vas mare de ceramica termorezistenta Rectangular Pyrex
Pentru sosul de vanilie se foloseste o cratita de sosuri cu capac, gama Blaumann modern, 16 cm