ciuperci cu legume

Ciupercile sunt gustoase, sanatoase si satioase. Un inlocuitor ideal pentru carne. Sunt utilizate in numeroase retete de post sau raw vegane.

Nutritionistii le apreciaza ca un aliment important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv datorita fibrelor si amidonului pe care le contin. Acesta din urma, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos.

Va prezentam o reteta rapida si usor de realizat.

Ingrediente pentru ciuperci cu legume

• 8-10 ciuperci champignon mari (sau mai multe daca sunt mici);
• 1 ceapa alba;
• 2-3 catei de usturoi;
• 1 ardei rosu;
• sare marina neiodata;
• ulei presat la rece de floarea soarelui sau ulei de samburi de struguri;
• turmeric pudra;
• 50 ml bulion de casa (sau o rosie mixata in blender);
• 100 g parmezan ras.

Mod de preparare ciuperci cu legume

Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le marunt. Puneti-le intr-o tigaie cu putina apa peste ele, cat sa le acopere. Lasati-le sa se caleasca la foc mic pana se evepora apa din tigaie.
Spalati ardeiul si curatati-l de samburi, apoi taiati-l cubulete mici. Adaugati-l peste ceapa si usturoiul calite si lasati-le pe foc pana se inmoaie ardeiul. Dupa ce le-ati luat de pe foc, condimentati cu sare si piper dupa gust.

Spalati ciupercile, rupeti-le coditele si lasati-le la scurs putin. Apoi, asezati-le cu gura in sus pe o farfurie si umpleti-le cu amestecul obtinut. Puneti un strop de ulei in fiecare (puteti folosi si unt) si umpleti generos cu amestecul obtinut anterior. Asezati-le in tigaia in care ati calit legumele. Daca dupa ce le-ati umplut ramane amestec, il lasati in tigaie. Taiati marunt coditele si puneti-le impreuna cu toate celelate in tigaie. Adaugati bulionul de casa sau rosia mixata in blender si lasati la foc mic, sub capac, 10-20 de minute pana cand se patrund ciupercile. Cand sunt gata le luati de pe foc si radeti parmezan sau presarati parmezanul deja ras. Lasati doua minute acoperite pana cand se topeste parmezanul.

Cantitatile utilizate sunt suficiente pentru doua portii. Le puteti servi ca fel de baza alaturi de salata , muraturi sau garnituri (pilaf spre exemplu).

Beneficiile ciupercilor

Conform www.realitatea.net, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui. In consecinta, au capacitatea de a intari sistemul imunitar.

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna, cu voie buna!