bauturile verii

Arsita verii poate fi pacalita cu bauturi racoritoare, slab alcoolizate. Daca mai sunt facute si in casa, este minunat!Unele dintre ele au o istorie straveche, fiind pomenite in scrieri de acum cateva mii de ani. Altele sunt mai noi si figureaza doar in cartile de bucate ale bunicutelor. Insa, toate au darul de a fi, in primul rand natural, hranitoare si de a aduce un plus de vitamine in alimentative.

Cvasul

Cvasul se prepara din legume, este foarte hranitor si este foarte apreciat ca bautura racoritoare in toate tarile care s-au desprins din Imperiul Rus.

Cvas din morcovi

cvas din morcovi

Ingrediente pentru cvas din morcovi

• 2,5 kg morcovi;

• 500 g zahar;

• 100 ml miere;

• 40 g drojdie proaspata;

• 1 lamaie;

• 5 L apa;

• ½ lingurita scortisoara rasa;

• 4 linguri tarate de grau.

Mod de preparare cvas din morcovi

Spalati si radeti morcovii. Intr-un vas mai mare adaugati morcovii rasi, zaharul, mierea, lamaia taiata cubulete si taratele. Fierbeti 5 L de apa si apoi lasati-o la racit. Cand ajunge la temperatura de 30 grade, dizolvati drojdia frecata cu putin zahar si turnati-o peste ingredientele din vas. Amestecati bine pana cand se dizolva zaharul. Acoperiti vasul cu o panza si tineti-l la loc cald pana a doua zi. Strecurati cvasul si puneti-l in sticle de sticla pe care le inchideti cu dopuri. Puneti sticlele la frigider sau in beci, la rece. Daca este tinut la temperatura camerei, cvasul continua sa fermenteze. La deschiderea sticlelor, aveti grija pentru ca se comporta precum sampania.

www.labucatarie.ro va ureaza o vara inspirata si racoroasa!