ciorba de burta

Ciorba de burta este de origine oriental-mijlocie, dar, a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptionala ci si prin adaosurile noastre: smantana, galbenus de ou, leustean, zarzavat de supa, otet.




Ciorba de burta are darul de a lua mahmureala cu mana.Este o mancare de vizitii beti, dar are o pregatire savanta si pretentioasa. Este deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectic si simpla in acelasi timp.

Ingredienete pentru ciorba de burta

• 1 kg burta de vaca sau vitel;

• 1 capatana de usturoi;

• 2 galbenusuri de ou;

• Leustean;

• Sare;

• Piper;

• 2 kg ciocanele si picioare de vaca;

• 100 ml otet;

• 200 ml smantana;

• 2 cepe;

• 2 morcovi;

• 2 pastarnac.

Mod de preparare ciorba de burta

Seara, incepeti sa pregatiti ingredientele:

Puneti la fiert 5 L de apa . Adaugati ciocanelele si picioarele de vaca. Luati spuma. Lasati-le la fiert 3 ore. Dupa cele 3 ore in care au fiert, scoate-ti  ciocanelele si  picioarele din oala, dezosati-le si taiati zgarciurile de 1 cm latime.Spalati burta, taiati-o in bucati medii, indepartati grasimea, curatati-o de pielea zbarcita si frecati-o cu malai si cu otet. Lasati-o pana dimineata in apa rece cu o lingurita de bicarbonat de sodiu, astfel incat sa iasa acidul din musculatura.

Dimineata, incepeti sa preparati ciorba de burta:

Puneti  burta la fiert in apa in care au fiert oasele, completata la 5 litri. Radeti morcovii, pastarnacul, si  tocati ceapa. Dupa trei ore, luati oala de pe foc, scoateti burta si taiati-o cum doriti / cum va place. Puneti  iar totul la fiert, burta, zgarciurile de la ciocanele, otetul si zarzavatul timp de o ora.Ciorba trebuie sa fie cat groas atata zeama, deci sa scada aproximtiv 3 litri din cei 5 initiali; ce scade sub, se adauga. Pisati usturoiul, freacati cu 1 lingura de sare (cu varf), galbenusurile, smantana si putina zeama racita din ciorba.Dregeti ciorba cu usturoi, asezonati cu piper dupa gust si presarati leuseteanSe serveste fierbinte, cu ardei  iute, dar sa aveti la indemana  si mujdei, otet, smantana. Fiecare isi pune ce si cat ii trebuie.

Aceasta reteta este preluata din cartea lui Radu Anton Roman „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”

www.labucatarie.ro va ureaza Pofta buna!