Supa Bouillabaisse

Reteta traditional din Provence, localitatea Marseille, supa Bouillabaisse, datorita complexitatii sale si a mixului spectaculos de ingrediente, poate fi vedeta oricarei mese festive.

Ingrediente pentru supa Bouillabaisse, reteta traditionala din Provence

  • 1 praz, partea verde lasata intreaga, iar cea alba tocata marunt;
  • 1 mica legatura de cimbru proaspat;
  • 3 frunze de dafin;
  • 1 legatura patrunjel, tulpinile lasate intregi, iar frunzele tocate marunt;
  • coaja de portocala;
  • 1 ardei iute rosu;
  • 4 linguri ulei de masline;
  • 2 cepe tocate marunt;
  • 1 fenicul, frunzele pastrate iar radacina tocata marunt;
  • 4 catei de usturoi maruntiti;
  • 1 lingura rosii pasate;
  • 1 steluta de anason;
  • 4 rosii mari, coapte, tocate;
  • 1/3 lingura sofran;
  • 1½ l baza de peste (a se vedea reteta);
  • 100g cartofi curatati;
  • 1kg peste mediteranean de diverse tipuri, filetat, taiat in bucati mari;
  • 300 g midii, optional;

Ingrediente pentru sosul Rouille

  • 2 catei de usturoi;
  • 1 bucatica de ardei iute (optional);
  • putin sofran;
  • 1 cartof fiert in supa (vedeti mai sus);
  • 1 galbenus de ou;
  • 100 ml ulei de masline;
  • 1 lingura zeama de lamaie;

Ingrediente pentru crutoane

  • ½ bagheta, taiata in felii subtiri;
  • 1 lingura ulei de masline;

Mod de preparare Supa Bouillabaisse, reteta traditionala din Provence

Pentru a prepara crutoanele, preincalziti cuptorul la 200 °C. Asezati feliile de paine intr-o tava, pe hartie de copt, intr-un singur strat, stropiti-le cu ulei de masline si bagati-le la cuptor timp de 15 minute, pana devin aurii si crocante. Cand sunt gata, asezati-le pe o farfurie si puneti-le deoparte. Pot fi facute si cu o zi inainte si pastrate intr-un vas inchis ermetic.

Utilizati frunzele verzi ale prazului, pe care le-ati pastrat netaiate, pentru a face o legatura de ierburi aromatice – impreuna cu cimbrul, foile de dafin, tulpinile de patrunjel, coaja de portocala si ardeiul iute. Legati-le cu o ata de gatit si puneti-le deoparte.

Incalziti uleiul intr-un vas pentru gatit si adaugati ceapa, prazul si feniculul, toate maruntite; lasati la foc mic 10 minute, pana se inmoaie. Adaugati si usturoiul maruntit si mai lasati 2 minute, dupa care adaugati  legatura de plante aromatice, rosiile pasate, anasonul, rosiile tocate si sofranul. Tineti pe foc si amestecati  timp de 1-2 minute, dupa care adaugati si baza de peste (a se vedea reteta). Dati in clocot,  condimentati cu sare si piper, dupa care adaugati cartoful. Fierbeti amestecul la foc mic timp de 30 minute pana obtineti o supa de peste. Atunci cand cartoful devine foarte moale, scoateti si lasati deoparte, urmand sa folositi pentru sosul rouille.

In timp ce amestecul fierbe, pregatiti sosul rouille, zdrobind usturoiul, chilli si sofranul intr-un mojar, adaugand un varf de cutit de sare. Adaugati si cartoful fiert, obtinand o pasta lipicioasa, dupa care adaugati galbenusul de ou si, putin cate putin, uleiul de masline, pana obtineti un sos gen maioneza. Adaugati zeama de lamaie si lasati deoparte.

O data ce supa de peste este gata, aveti doua optiuni: pentru o buillabaisse rustica, adaugati pur si simplu pestele in ea impreuna cu midiile (daca utilizati), pana cand acestea se deschid si serviti.

Pentru o versiune rafinata, scoateti din supa legatura de plante aromatice și anasonul. Folosind un mixer vertical, amestecati supa pana devine crema. Treceti supa printr-o sita intr-un vas mare si puneti-o la foc mic. Incepand cu pestele cu carnea cea mai tare, adaugati bucatile in supa si fierbeti timp de 1 minut inainte de a adauga tipul urmator de peste. Dupa ce ati adaugat toate tipurile de peste, adaugati midiile si fierbeti totul timp de aproximativ 5 minute, pana cand scoicile s-au deschis.

Supa se poate servi in doua moduri. Pestele poate fi scos pe un platou, stropit cu putina zeama si servit cu patrunjel tocat, dupa care se serveste supa propriu-zisa separat, cu crutoane si sos rouille. A doua optiune este servirea supei ca atare.

www.labucatarie.ro va ureaza spor la gatit!