
Cum alegeti rosiile pentru bulionul de rosii?
Vine toamna si ati inceput déjà pregatirile sau va ganditi ce sa faceti prima data?
Cel mai popular preparat pentru toamna este bulionul de rosii de casa. Acesta nu contine conservanti si este recomandat si pentru alimentatia copiilor. El se foloseste in nenumarate combinatii alimentare, in mancaruri sau chiar bauturi. Nu este greu de preparat, dar, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi generale. Ce este mai important, este sa nu incepeti sa preparati dintr-o data cantitati foarte mari, mai ales daca pregatiti pentru prima data bulion de rosii.
Iata cateva sfaturi generale de care trebuie sa tineti cont
• Alegeti rosii mari, sanatoase si bine coapte, cu putine seminte;
• Spalati bine rosiile si lasati-le fara codite; stergeti-le cu un servet curat;
• Eliminate cu grija semintele si pielita rosiilor; puteti elimina pielita rosiilor astfel; puneti un vas cu apa pe foc si cand da in clocot, opariti 1,2 minute rosiile si apoi le puteti curata cu usurinta ; pentru eliminarea semintelor le treceti printr-o sita sau folositi o masina speciala de tocat;
• Fierbeti toata cantitatea de bullion in acelasi vas;
• Amestecati continuu pentru a nu se prinde de fundul vasului;
• Depozitati bulionul in sticle sau borcane curate, sterilizate si uscate. Atentie! Sticlele si borcanele trebuie sa fie calde cand turnati bulionul in ele. Daca sunt reci, se crapa. Puneti un capac etans si apoi le puteti depozita intr-un loc uscat si racoros.
Mod de pregatire bulion de rosii de casa
Luati 10 kg de rosii, spalati-le si lasati-le la scurs.
Apoi, le indepartati pielitile si semintele (cum v-am spus mai sus), iar piureul obtinut il puneti intr-un vas mare si il fierbeti la foc mic, amestecand pentru a nu se lipi. Cand bulionul s-a ingrosat sufficient, luati vasul de pe foc si il turnati in borcane. Puneti capace sterile si apoi, borcanele le puneti intr-un vas mai mare pe un “pat” de hartii sau ziare. De asemenea, puneti hartie sau ziare intre borcane. Tunati apa in vas pana cand se acopera borcanele, dar sa nu ajunga apa la capace. Puneti vasul la foc mic si lasati la fiert timp de 1 ora. Dupa o ora, opriti focul, acoperiti vasul cu o patura groasa si lasati-le pana a doua zi la racit. A doua zi, scoateti borcanele, le stergeti si le depozitati intr-un loc uscat si racoros.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la bucatarit!