
Zacusca de ciuperci, o mancare oriental balcanica este foarte rafinata si inedita. Cuvantul zacusca este de origine slava (закуска, zakuska), la origine avand intelesul de „gustare” sau „aperitiv”. Radacina slava a cuvantului (кус, kus) inseamna gustos.
Ingredientele de baza sunt ciupercile, ardeii, ceapa, rosiile, uleiul si condimentele.
Este o reteta gustoasa, aromata si ieftina. Pregatiti-o dupa aceasta reteta si umpleti-va camara cu bunatati romanesti pentru iarna!
Iata cateva sfaturi pentru a prepara o zacusca delicioasa.
Sa le luam pe rand:
Ciupercile
Cele mai bune soiuri de ciuperci pentru a prepara o zacusca sunt hribii sau manatarcile. Acestea au o aroma puternica si gustul oricarui preparat facut cu ciuperci de padure este inconfundabil.
Sfaturi:
• Folositi doar ciupercile de care sunteti siguri ca sunt comestibile;• Ciupercile trebuie sa fie cat mai proaspat recoltate;
• Curatati bine palaria si piciorul ciupercilor de frunze, iarba, pamant;
• Inlaturati cu un cutit partile viermanoase;
• Spalati-le bine si puneti-le sa se scurga pe un servet;
• Taiati-le in sferturi si apoi in felii mai mari;
• Caliti-le in putin ulei cu putina sare, pana cand se inmoaie putin.
Ardeii
Cei mai buni sunt ardeii grasi, de culoare rosie, dar puteti folosi si capia sau gogosari bine copti.
Sfaturi:
• Pentru a obtine o zacusca fina, ardeii trebuie copti, intregi, pe toate partile, la cuptor sau pe o table uscata asezata pe arzatorul aragazului;
• Dupa ce-ati copt pe toti, asezati-i intr-un vas mai mare, presarati-i, cat sunt calzi, cu sare fina si acoperiti-i cu o folie de plastic; procedand astfel, pielitele se curata foarte usor;
• Lasati-i sa se raceasca si apoi curatat-i de pielita, cotoare si seminte;
• Dati-i prin chopper sau prin masina de tocat la care ati atasat o sita mai mare;
• Caliti timp de 10 minute piureul obtinut apoi lasati-l la racit.
Ceapa
Cea mai potrivita este ceapa alba, dar se poate folosi si ceapa rosie. Ea da un gust usor dulceag preparatului final si o culoare mai inchisa.
Sfaturi:
• Curatati ceapa si taiati-o in sferturi;
• Tineti ceapa timp de 10 minute intr-un vas cu apa rece, pentru a inlatura gustul usor amarui;
• Scurgeti bine ceapa sau chiar stergeti-o si apoi dati-o prin chopper sau masina de tocat, de data aceasta folosind o sita mult mai mica;
• Caliti ceapa in putin ulei, pana cand se inmoaie.
Rosiile
Este bine sa alegeti rosii mari, bine coapte, cu seminte cat mai putine. Sunt potrivite cele din care se face bulionul sau pasta.
Sfaturi:
• Dati rosiile prin masina speciala de dat rosii pentru a inlatura pielitele si semintele;
• Puneti piureul obtinut la fiert, la foc potrivit;
• Amestecati mereu pentru a nu se prinde de vas;
• Cand piureul se ingroasa sufficient (trebuie sa fiarba cel putin o ora la foc potrivit, ca sa aiba consistenta necesara) luati vasul de pe foc.
Condimentele si ierburile aromate folosite la zacusca
Adaugati in functie de gustul si preferintele fiecaruia. La zacusca de ciuperci se folosesc neaparat cimbrul, mararul si usturoiul, pe langa sare si piper, puse dupa gust. Daca va place picanta, puteti folosi un ardei iute tocat marunt sau boia iute, daca nu, acestea pot lipsi.
Sfaturi:
• Puteti folosi plante aromate proaspete, verzi sau uscate, in functie de gusturile fiecaruia; Important este ca ele sa fie tocate sau sfaramate cat mai marunt;
• Usturoiul se piseaza foarte fin. Pentru ca gustul si mirosul de usturoi sa nu fie prea puternice, capatana de usturoi se coace la cuptor, in folie de aluminiu si apoi se curata si se piseaza cateii;
• Condimentele si ierburile uscate se adauga cu 10 minute inainte de sfarsitul prepararii;
• Daca veti folosi prea multe condimente si ierburi aromate la o zacusca, ele se anihileaza unele pe altele si s-ar putea ca gustul si aroma unora sa nu se mai simta.
Iata care sunt cantitatile necesare pentru pregatirea acestui preparat:
• 1 kg ciuperci;
• 1,5 kg ardei;
• 500 g ceapa;
• 1 kg piure de rosii;
• 400 ml ulei;
• Condimente.
Mod de preparare zacusca de ciuperci: Dupa ce ati pregatit ingredientele de baza, asa cum le-am prezentat mai sus, turnati-le pe toate intr-un vas mare, adaugati si uleiul sipuneti-le la foc potrivit, amestecand mereu pentru a nu se lipi de oala. Atunci cand uleiul de ridica la suprafata inseamna ca ingredientele sunt fierte si zacusca este gata.
Atentie!
Amestecati mereu ingredientele (faceti acest lucru cu o lingura sau o spatula de lemn) pentru a nu se prinde de vas. Daca se prinde de vas, zacusca devine amara. Daca totusi, din neatentie, s-a intamplat, solutia cea mai simpla este sa puneti zacusca la fiert in alt vas si sa eliminati partea arsa.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la bucatarit!