sos bechamel

V-ati pus intrebare ce puteti obtine din clasicul sos Béchamel?

Sosul Béchamel este unul dintre marii clasici ai bucatariei, fiind in acelasi timp punctul de pornire pentru alte varietati de sosuri. Este usor de facut, ingredientul de baza fiind laptele, ceea ce-l face extrem de versatil. Este potrivit a fi servit alaturi de peste, fructe de mare, legume si carne de pasare.

In mod traditional, sosul Béchamel  se obtine prin adaugarea de lapte peste un amestec de unt topit si faina. Reteta este simpla.

Ingrediente pentru sosul Béchamel

• 1 l lapte;

• 100 g unt;

• 100 g faina;

• 1 lingurita mica rasa sare;

• ¼ lingurita mica rasa nucsoara pudra (dupa gust, se mai poate adauga).

Mod de preparare sosul Béchamel

Puneti laptele la fiert intr-o craticioara, la foc mediu. Cand da in clocot, luati oala de pe foc si  acoperiti cu un capac.Topiti untul intr-o tigaie anti-aderenta, la foc mic, dupa care adaugati faina si amestecati rapid, pentru a nu face cocoloase. Dupa omogenizare, adaugati laptele fierbinte, treptat, amestecand continuu. Lasati sosul pe foc, amestecand, pana se ingroasa, capatand o consistent cremoasa. Cu 2-3 minute inainte de a fi gata, condimentati cu sare si nucsoara. Lasati sosul la racit, acoperit pe toata suprafata lui cu o folie de plastic, pentru a nu prinde crusta.

Alte sosuri obtinute pe baza de sos Béchamel

  • Sosul de smantana

    sos de smantana

Sosul de smantana este o varianta simpla de sos, obtinut din sosul Béchamel. Atunci cand sosul Béchamel este gata, adaugati smantana grasa in el, in functie de consistenta care se doreste a fi obtinuta, condimentand cu sare si piper dupa gust. La final, mai puteti adauga ceapa taiata foarte fin sau patrunjel verde maruntit.

  • Sosul Mornay

    sosul Mornay

Sosul Mornay este obtinut prin adaugarea de branza Gruyere (una dintre cele mai fine branzeturi elvetiene) sau parmezan, date pe razatoarea fina, la sosul Béchamel, cat sosul este inca pe foc. Acest sos este delicios combinat cu legume sau paste, dar, merge de asemenea si cu peste sau pui.

  • Sosul Soubise

    Sos Soubise

Pentru a obtine acest sos, sotati ceapa, pana devine un purée fin, dupa care adaugati la sosul Béchamel. Astfel , obtineti un sos care poate fi servit cu legume, carne de pui sau oua. Pentru o alta variatiune, la acest sos se mai poate adauga si purée de rosii, inainte de a fi servit.

  • Sos Nantua

    Sos Nantua

Acest sos a fost creat pentru fructele de mare. In sosul Béchamel de baza, incorporati smantana si pasta de creveti. Este delicios servit alaturi de fructe de mare; serviti imediat ce a fost preparat, altfel i se altereaza gustul.

  • Sos cu branza Cheddar

    Sos cu branza Cheddar

Acest sos spectaculos se obtine adaugand la sosul Béchamel clasic, branza Cheddar, mustar si sos Worcestershire. La fel ca sosul Mornay, este delicios servit cu legume, paste sau peste.

Sosurile reprezinta, de multe ori, ingredientul care da viata unui fel de mancare care initial poate parea fada. Este o adevarata arta combinarea corecta a aromelor sosurilor si mancarurilor, uneori obtinandu-se rezultate cu mult peste asteptari.